Beogradski hoteli puni špijuna - kakve informacije sakupljaju strani obaveštajci

10.01.2023

08:59

0

Autor: 24sedam

Kakve to informacije strane službe prikupljaju i zašto baš sada?

Beogradski hoteli puni špijuna - kakve informacije sakupljaju strani obaveštajci
Knez Mihailova - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Beograd je bio pun stranih obaveštajaca, što "nije zabeleženo još od Drugog svetskog rata", predočio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Beograd je bio kao Kazablanka. Rekord smo postigli, špijuni su okupirali sve hotele, privatne smeštaje, kuće, zgrade, vile. U Beogradu to nije zabeleženo od Drugog svetskog rata pa do danas, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink.

Kakve to informacije strane službe prikupljaju i zašto baš sada?

Očigledno je da ove informacije imaju srpske službe bezbednosti: Bezbednosno-informativna agencija, Vojnoobaveštajna i Vojnobezbednosna agencija. Stručna javnost može samo da nagađa šta je to ovih privuklo strane agente u Srbiju.

Situacija oko Ukrajine podigla je ceo svet na noge, a tenzije na Kosovu i Metohiji bez sumnje dodatno su "podgrejale" rad obaveštajaca. 

Prof. dr Radojica Lazić, dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, ukazuje da je ovaj period specifičan zato što se rešava jedno ozbiljno pitanje za nas, goruće pitanje – pitanje naše južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

"U tom smislu, imajući u vidu najavljene posete različitih posrednika i zvaničnika, svakako da bi obaveštajnim podacima mogli na neki način naoružati, pod znacima navoda, te svoje predstavnike kako bi se ponašali u ovim pregovorima", smatra Lazić.

On ocenjuje da su aktivni predstavnici svih službi – američki, ruski, nemački, britanski, pa i hrvatski. Njihov cilj je, kaže, da prikupe sve informacije do kojih se ne može doći legalnim putem i preko diplomata. A prikupljaju sve informacije – političkog i bezbednosnog, ali i ekonomskog i kulturnog karaktera.

-To su, recimo, informacije o načinu na koji će se naša delegacija ponašati u tim pregovorima, informacije o tome kako ćemo reagovati u slučaju nekih oružanih napada, oružanih incidenata na KiM i sve ono ostalo što se tiče naše pozicije kada je u pitanju ne samo rešavanje kosovsko-metohijskog problema nego i generalno nekih drugih regionalnih problema koji su sada aktuelni, napominje za RTS prof. dr Radojica Lazić.

Prof. dr Zoran Dragišić napominje da su naše službe očigledno obavile dobar posao.

-Činjenica da je politička i bezbednosna situacija u Srbiji stabilna govori o tome da naše službe i naše državno rukovodstvo rade dobar posao, navodi Dragišić.

I Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam nije iznenađen sve većim interesovanjem stranih obaveštajnih službi za dešavanja u našoj zemlji.

- Obaveštajne službe rade svoj posao i to ne samo za najveće sile kakve su Rusija, Kina ili SAD nego i za druge velike države poput Turske ili Irana, recimo. Njihov zadatak je da dođu do značajnih informacija i ne samo bezbednosnih nego i u vezi sa ekonomijom i spoljnom politikom. Recimo dok se nije formirala Vlada glavno pitanje je bilo ko će biti ministri. Sada je aktuelna situacija na Kosovu, pa strane službe najviše interesuje da li bi u slučaju eskalacije tenzija, naša vojska intervenisala tamo, ocenjuje za "Blic" Radulović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike