Brnabić: Prezadovoljna sam posetom UAE i saradnjom dve zemlje, na dnevnom redu nema članstva tzv. Kosova u Interpolu

11.01.2023

09:32

0

Dobar odnos između dve zemlje, između ostalog, postignut zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovom međusobnom razumevanju i poštovanju sa šeikom Mohamedom bin Zajedom

Brnabić: Prezadovoljna sam posetom UAE i saradnjom dve zemlje, na dnevnom redu nema članstva tzv. Kosova u Interpolu
Muhamed bin Talijah i Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prezadovoljna rezultatima nedavne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i nivoom saradnje između dve zemlje, u čemu je najveći doprinos imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijerka je gostujući na TV Pink kazala da je dobar odnos između dve zemlje, između ostalog, postignut zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovom međusobnom razumevanju i poštovanju sa šeikom Mohamedom bin Zajedom. 

Podsetila je da je ta saradnja i podrška Emirata Srbiji došla još u vreme kada je Vučić bio predsednik Vlade Srbije sa prvim jeftinim kreditom koji je dobijen od UAE i kojim je tadašnja vlada iskoristila da Srbija otplati skupe kredite koje su, kako je rekla, uzimale prethodne vlasti istakavši, da se paralelno sa tim krenulo u teške mere fiskalne konsolidacije. 

"Te dve stvari su za mene ono što je praktično spasilo Srbiju od bankrota koji je bio evidentan 2013. i 2014. godine, tako da od tada kreće dobra saradnja sa UAE", rekla je premijerka. 

Dodala je da je prethodna, 2022. godina bila posebno značajna i dobra zato što je, kako je istakla, potpisano više od 10 različitih sporazuma o saradnji između Srbije i UAE

 

"Kada je u septembru 2022. predsednik Vučić bio u poseti šeiku Bin Zajedu potpisano je devet sporazuma od kojih je najznačajniji sporazum o stateškom partnerstvu. U maju 2022. godine ja sam potpisala sa njihovim prvim ministrom  Mohamedom Al Gargavijem sporazum o saradnji između dve vlade i ova poseta je bila jedna u nizu kao kontinuitet u saradnji. Drago mi je što je 2023. godina počela tom posetom, jer zaista mi teško da imamo bližeg i boljeg partnera i prijatelja od UAE. Samo sa nekoliko zemalja imamo takav odnos, a jedna od tih zemalja je i Mađarska. To su zemlje na koje možemo da računamo i da se na njh oslonimo ", rekla je Brnabić. 

Ona je izjavila da se tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima sastala i sa predsednikom Interpola i prenela da je od njega dobila informaciju da članstvo takozvanog Kosova neće biti na dnevnom redu za vreme njegovog mandata. 

Brnabić je za TV Pink rekla da je predsednik Interpola general major Ahmed Naser Al Raisi rekao da će se za njegovog mandata truditi da ne politizuje tu organizaciju, što znači, kako je dodala,  "da nemamo na dnevnom redu članstvo takozvanog Kosova u Interpolu".

Dodala je da Srbija ulaže sve napore da tzv. Kosovo ne postane član međunarodnih organizacija, ali je naglasila da su dve ključne Interpol i Unesko. 

"Već juče sam mu uputila zvanično pismo i poziv da dođe i poseti Srbiju da razgovaramo dalje o produbljivanju saradnje, posebno u oblasti sajber kriminala i sajber bezbednosti i svih onih pretnji koje imamo i protiv kojih se uspešno borimo i u šta ćemo mi uložiti još više novca u budućnosti", rekla je Bnabić. 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike