Neznanje i ostrašćenost nadvladali razum i obrazovanje: Besramni komentari nakon predsednikovog susreta sa monasima

09.01.2023

16:40

0

Autor: 24sedam

Društvenim mrežama deli se fotografija uz komentare koji svedoče koliko su neznanje i ostrašćenost nadvladali razum i obrazovanje

Neznanje i ostrašćenost nadvladali razum i obrazovanje: Besramni komentari nakon predsednikovog susreta sa monasima
predsednik Srbije na Svetoj Gori za Božić 2021. godine - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hilandaru, te odluke prema kojoj je Vlada Srbije obezbedila sredstva za završetak obnove manastira na Svetoj Gori, društvenim mrežama deli se fotografija uz komentare koji svedoče koliko su neznanje i ostrašćenost nadvladali razum i obrazovanje.

Naime, na fotografiji na kojoj su predsednik Srbije sa zvaničnom delegacijom i iguman manastira Hilandar Metodije, brojnim zlonamernim korisnicima društvenih mreža pažnju je privukao simbol kosturske glave na odori visokoprepodobnog igumana. I tu je ostrašćenost "ubila" želju za znanjem. 

Ima, svakako i onih koji su upravo ovakav pogled na svet podelili kako bi ukazali na neznanje i sprečili dalje uvrede na račun monaha. 

 

 

Objašnjenje nije ni blizu mogućih "rešenja" koja su davali neuki korisnici društvenih mreža. 

Naime, mrtvačka glava je simbol izvezen na posebnoj mantiji takozvanih shi monaha, što je red koji se stiče tokom monaškog načina života. Na toj mantiji crvenim koncem izvezene su i reči molitve - stihovi iz Svetog Pisma, kao i veliki krst.

Postati shi monah je zapravo najviši stepen monaštva. To je svojevrsno davanje zaveta Bogu, shi monasi su posebno duhovno i asketski posvećeni, te se više nego drugi posvećuju molitvama i izolaciji. 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike