Nedelja usred srede: Uklonjene barikade, Dejan Pantić i Nikola Nedeljković kod kuće, Vučić održao godišnju konferenciju

04.01.2023

18:55

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Uklonjene barikade, Dejan Pantić i Nikola Nedeljković kod kuće, Vučić održao godišnju konferenciju
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić/AP Photo/Marjan Vucetic/Privatna arhiva

Zahvaljujući diplomatskim naporima koji su rezultirali garancijama SAD i EU, Srbi su se posle 19 dana povukli sa barikada. Tome je prethodila odluka da Dejan Pantić bude upućen u kućni pritvor, a Nikola Nedeljković, uhapšen za Vidovdan na Gazimestanu je, nakon odslužene kazne pušten kući. 

Nakon višesatnih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svetske sile garantovale su i da Srbi neće biti krivično gonjeni zbog protesta na barikadama, kao i da specijalne snage kosovske policije neće moći na sever Kosmeta bez dozvole Kfora ali i srpskih predstavnika lokalnih vlasti.

 

Srbi su tako Novu godinu dočekali, ipak, u kućama a ne na ulicama, gde su prethodno bili obeležili slavu Sveti Nikola.

Nakon toga, povučena je i odluka o podignutoj borbenoj gotovosti Vojske Srbije. Sada preostaje da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto i da Aljbin Kurti uprkos upornom odbijanju pristupi formiranju Zajednice srpskih opština.

Godišnja konferencija predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na početku obraćanja, da ne možemo da ne budemo zadovoljni rezultatima u prethodnoj godini.

-Moj posao je da budem na strani građana, svakog čoveka u ovoj zemlji. Ovo je moj poslednji mandat kao predsednika države, a do kraja godine neću biti ni predsednik stranke. Nemam razloga ništa da krijem od građana. Neću da menjam Ustav, rekao je predsednik. 

Tanjug/Vladimir Sporčić
predsednik Srbije drži godišnju konferenciju

 

On je na početku istakao stabilnost kursa, još od 2012. godine do danas, rekordnu zaposlenost, odnosno minimalnu nezaposlenost, bruto dohodak, zalihe zlata...

-Mi smo Srbiju sačuvali od rata, sukoba, nestabilnosti. Podigli smo Srbiju sa kolena. Za 2023. najvažniji postulat, jer će naredna godina biti mnogo teška, teža nego prethodna, pitanje je kako da čuvamo stopu BDP-a, kako da spasavamo zemlju u slučaju velike krize. SAD se bliže recesiji. Kini stopa rasta pada, Evropa se bliži recesiji. Naravno da će i nama da pada stopa rasta. Nas će pogoditi ono što će da se dešava u svetu. Neki od njih imaju mnogo veću stopu javnog duga od Srbije. Po tom pitanju, po pitanju fiskalne stabilnosti u nešto smo povoljnijem položaju, istakao je predsednik Vučić.

On je istakao da će uprkos svemu, 2023. biće godina razvoja i daljeg napretka Srbije, te najavio reforme u zdravstvu i Vojsci Srbije, ulaganja u IT sektor... 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike