Ministar Aleksandar Martinović za 24sedam: Reforma javne uprave i podrška razvoju gradova i opština biće osnovni prioriteti ministarstva

01.01.2023

15:55

0

Ulazak u 2023. godinu trenutak je da se saberu utisci iz ove godine i naprave planovi za Novu godinu

Ministar Aleksandar Martinović za 24sedam: Reforma javne uprave i podrška razvoju gradova i opština biće osnovni prioriteti ministarstva
ministar Aleksandar Martinović - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Vlada Srbije, formirana u oktobru, u prva dva meseca svog rada suočila se sa jednom od najvećih svetskih kriza. Zbog sukoba u Ukrajini, ceo svet bori se sa ekonomskom, energetskom krizom, inflacijom, migrantskom krizom, a u toj borbi treba naći prostora i za napredak.

Država Srbija na više frontova vodi bitke sa nametnutom krizom kroz ekonomske mere, bolju državnu upravu, unapređenje trgovine, razvojem srpskog sela...

Ulazak u 2023. godinu trenutak je da se saberu utisci iz ove godine i naprave planovi za Novu godinu. Pitali smo ministre koji će uskoro i položiti "račun" za prvih 100 dana rada Vlade, šta su postigli u 2022. i šta su planovi i odluke za 2023, te šta će biti njihov prvi korak u danima pred nama. 

Kada je u pitanju sumiranje rezultata u prošloj godini, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović za 24sedam kaže da nije lako sumirati utiske na izmaku godine koju je obeležilo mnogo izazova na svetskom planu.

-2022. godina meni lično donela je značajne promene, prvenstveno u smislu što su mi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić ukazali poverenje da budem na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Sada mi je najvažnije da svoju funkciju obavljam odgovorno i profesionalno, da osluškujem potrebe građana i, u okviru svojih nadležnosti, pomognem u rešavanju njihovih problema i stvaranju boljih uslova za život. Državna stabilnost i nacionalni interes oduvek su bili najvažnije pitanje, a u trenutnim, izuzetno teškim okolnostima još više dobijaju na značaju. Odlučan sam u tome da svojim radom doprinesem da Srbija nastavi svoj put razvoja i ostane ekonomski snažna, perspektivna zemlja, posvećena očuvanju mira i bezbednosti u regionu i svetu. Nadam se da ću opravdati ukazano poverenje predsednika Vučića, zahvaljujući čijoj viziji i odgovornoj politici je Srbija danas jaka država, koja ima budućnost.

Na pitanje o planovima za 2023. ministar Martinović navodi da će dalje sprovođenje reforme javne uprave, kao strateškog cilja Vlade Srbije, i podrška razvoju svih gradova i opština biti osnovni prioriteti ministarstva na čijem je čelu.

-Nastavićemo da vredno i naporno radimo na unapređenju efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti javne uprave i poboljšanju kvaliteta usluga za građane, koji su bili i ostali glavni motiv i pokretač reformskih procesa. Izdvojili smo značajna budžetska sredstva za realizaciju različitih projekata i unapređenje postojeće infrastrukture u lokalnim samoupravama, a lično nameravam da u toku 2023. godine obiđem što više gradova i opština, upoznam se sa stanjem na terenu i sa čelnicima na lokalu razgovaram o budućim prioritetima, razvojnim planovima i
problemima koje je potrebno hitno rešiti, kako bi se svakom građaninu naše Srbije osigurao pristojan i dostojanstven život. Ministarstvo će, takođe, nastaviti rad na daljem razvoju eUprave, uključujući i podršku građanima u opismenjavanju u digitalnom svetu, sa ciljem da ih osposobimo da koriste veliki broj modernih usluga koje im je država stavila na raspolaganje. Pred novom Vladom Srbije zaista stoji mnoštvo izazova, ali sam siguran da ćemo jednim sinhronizovanim delovanjem i zajedničkim trudom uspeti da ih sve uspešno prevaziđemo i povedemo našu državu u bolje sutra, zaključuje Martinović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike