Ministar Miloš Vučević za 24sedam: Sistem odbrane ostaće nepremostiv bedem za sve koji imaju nameru da ugroze mir i slobodu našeg naroda

04.01.2023

12:18

0

U 2023. nastavićemo sa opremanjem savremenim borbenim sredstvima i unapređenjem materijalnog položaja naših pripadnika

Ministar Miloš Vučević za 24sedam: Sistem odbrane ostaće nepremostiv bedem za sve koji imaju nameru da ugroze mir i slobodu našeg naroda
Ministar Miloš Vučević - Copyright Instagram/milosvucevic_odbrana

U oktobru formirana Vlada Srbije odmah se našla pred brojnim izazovima. Kriza u svetu, izazvana sukobom u Ukrajini, prelila se i na region, te nije zaobišla ni našu zemlju. Borba za energente, obuzdavanje rastuće inflacije, suzbijanje ilegalne migracije svakodnevna su briga i zadatak srpskog rukovodstva.

I dok se vodi borba na ekonomskom planu, Srbija je bila suočena i sa krizom na Kosovu i Metohiji. Aljbin Kurti svojim terorom, izazvao je reakciju Srba koji su postavili bili barikade na severu pokrajine tražeći poštovanje osnovnih ljudskih prava, puštanje na slobodu uhapšenih koji su "krivi samo zato što su Srbi", te formiranje Zajednice srpskih opština čiju obavezu je Priština preuzela još pre 10 godina potpisivanjem Briselskog sporazuma. 

Zbog podignutih tenzija, ali i novih pretnji Aljbina Kurtija, na naredbu predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, bila je podignuta i borbena gotovost. Srećom, diplomatski napori državnog rukovodstva urodili su plodom, te nakon garancija SAD i EU Srbi su uklonili barikade. Time je aktuelna kriza sanirana, ali borba za prava Srba u južnoj pokrajini tek predstoji. Srbi su tako, umesto na barikadama, gde su proslavili i slavu Sveti Nikola, Novu godinu dočekali u svojim domovima sa porodicama.

Ulazak u 2023. godinu trenutak je da se saberu utisci iz prošle godine i naprave planovi za tekuću godinu. Ministar odbrane Miloš Vučević za 24sedam naglašava da se Srbija trenutno suočava sa izuzetno kompleksnom situacijom u sferi bezbednosti, te da u tom svetlu sve odluke ministra odbrane moraju biti vezane isključivo za interes države Srbije i njene bezbednosti, mira i blagostanja svih naših građana. 

-Najviše nas zabrinjava kriza koju su izazvale privremene institucije samouprave u Prištini sprovodeći represiju nad našim narodom na Kosovu i Metohiji. Svedoci smo koliku pretnju miru mogu predstavljati jednostrani, neodgovorni i agresivni potezi prištinske administracije. Zadovoljan sam što su svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pokazali spremnost i odlučnost da se u potpunosti posvete tim ciljevima. Moja, a slobodno mogu reći, i odluka svih nas u sistemu odbrane je da ostanemo nepremostiv bedem za sve koji imaju nameru da ugroze mir i slobodu našeg naroda, rekao je ministar Miloš Vučević za 24sedam.

Kada je reč o ključnim koracima ministarstva na čijem je čelu u Novoj godini, ministar navodi da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, u skladu sa smernicama i naređenjima predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, nastaviti sa opremanjem savremenim borbenim sredstvima i unapređenjem materijalnog položaja pripadnika.

-U 2023. godinu ulazimo sa jasnim zadatkom da broj pripadnika specijalnih jedinica povećamo sa 1.500 na 5.000. Želimo da imamo 5.000 vrhunski obučenih i opremljenih specijalaca spremnih da u svakom trenutku izvrše svaki zadatak na bilo kom delu naše teritorije. Pored toga, učinićemo sve da, zahvaljujući domaćoj pameti, oslanjajući se na kapacitete sopstvene odbrambene industrije Vojsku Srbije opremimo sa što većim brojem savremenih borbenih sredstava i zadržimo korak u tehnološkom razvoju sa najsavremenijim armijama sveta. Pored ulaganja u ljude, njihov materijalni položaj, opremu i obuku, ključni zadatak nam je da, u skladu sa iskustvima aktuelnih sukoba, naša Vojska i u tehnološkom smislu zadrži sposobnost da odgovori svakom zadatku, zaključuje ministar Vučević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike