Verski analitičar Draško Đenović: Zabrana ulaska Porfirija na KiM šamar Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i hrišćanstvu

27.12.2022

06:05

0

Đenović smatra da je Priština na taj način poslala jasnu poruku "da hrišćani nisu dobrodošli na KiM i da je vreme da hrišćanstvo nestane sa te teritorije"

Verski analitičar Draško Đenović: Zabrana ulaska Porfirija na KiM šamar Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i hrišćanstvu
Patrijarh Porfirije - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Verski analitičar Draško Đenović rekao je danas da je zabrana ulaska patrijarha Porfirija na KiM šamar ne samo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već i hrišćanstvu.

On kaže i da je ovim postupkom Priština pogazila sekularnost tzv. države Kosovo, kao i član 18 Povelje Ujedinjenih nacija i član devet Evropske konvencije o ljudskim i manjinskim pravima, koje garantuju slobodu veroispovesti. Đenović je istakao da u novijoj srpskoj istoriji nema ovakvih primera i da ih je poslednji put bilo u vreme Osmanskog carstva, kada je kompletno hrišćansko stanovništvo, na čelu sa tadašnjim patrijarhom, moralo da napusti KiM.

- Ovo nije urađeno slučajno i mislim da vlasti na Kosovu imaju zeleni signal od nekih mnogo jačih sila da tako nešto mogu da učine - rekao je on za Tanjug.

Patrijarh Porfirije Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Đenović smatra da je Priština na taj način poslala jasnu poruku "da hrišćani nisu dobrodošli na KiM i da je vreme da hrišćanstvo nestane sa te teritorije".

- Nije sad samo u pitanju srpstvo, već su u pitanju sledbenici Gospoda Isusa Hrista i to u vreme nakon zapadnog Božića, pred dolazak Božića po Julijanskom kalendaru - rekao je analitičar.

Kazao je i da je sa prištinske strane sračunato za takav potez izabran trenutak kada je većina zapadnih poltičara na godišnjem odmoru.

Zaključio je da je Priština zabranom patrijarhu uništila i ono malo božićne radosti hrišćanskim vernicima na KiM.

- Upravo zbog ovakvih poteza Prištine ne može se očekivati da crkve, manastiri i hrišćanske svetinje budu sačuvane na nekom novom ili nezavisnom Kosovu, kako god da oni zovu tu teritoriju - kazao je Đenović.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr
 

Đedović je rekao i da situaciju dodatno komplikuje to što je Porfirije pored toga što je poglavar SPC istovremeno i arhiepiskop Pećki.

Na pitanje da li će francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine moći da doprinese zaštiti SPC na KiM, Đenović kaže da Francuzi ne mogu da govore o takvoj vrsti zaštite s obzirom na to da je njihova država jedna od najsekularnijih država u Evropi.

- Francuska gubi hrišćansko stanovništvo i brzo će poput Velike Britanije imati većinsko muslimansko stanovništvo na svojoj teritoriji - rekao je Đenović ističući da je Francuska postala zemlja ateista, te da ne veruje da će moći da zaštiti hrišćane na KiM. Ocenio je i da SPC radi očuvanja hrišćanstva treba da učvrsti odnose sa Vatikanom, kao i da se omogući dolazak pape u Srbiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike