Šta crnogorske vlasti pokušavaju da provuku kroz novi Temeljni ugovor na devet strana? Član 13 "bode oči"

12.08.2021

18:10 >> 20:22

0

Ocenjuje da je nova verzija lošija, drugačija i da sa tim izmenama SPC ne može biti saglasna

Šta crnogorske vlasti pokušavaju da provuku kroz novi Temeljni ugovor na devet strana? Član 13 "bode oči"
Copyright Tanjug/Sava Radovanovic/ATA Images/Printscreen

Javnost još nije upoznata sa promenama Temeljnog ugovora, koji je crnogorska vlada uputila Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Novi Temeljni ugovor podigao je prašinu, iako njegov sadržaj, zapravo, nije objavljen.

pročitajte još

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je spreman odmah da ga  potpiše, a patrijarh srpski Porfirije je u odgovoru naveo da će stručno mišljenje dati Sinod.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je razlika između prethodne verzije Temeljnog ugovora, koji je Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Beogradu, i nove verzije pre svega u potpisnicima, jer su u prethodnoj potpisnici trebalo da budu Crna Gora i SPC, a u novoj Crna Gora koju zastupa crnogorska vlada i SPC.

-Ovaj Temeljni ugovor je u drugačijem rangu od onog koji je Crna Gora potpisala sa Svetom stolicom, odnosno Rimokatoličkom crkvom, gde izričito stoji da je Crna Gora kao država potpisnik, a ne Crna Gora koju zastupa vlada. Ima tu još nekih prilično nejasnih rešenja za rešavanje imovinskih pitanja, a to je tema kojom će se baviti tročlana stručna komisija koju je formirao patrijarh Porfirije, rekao je Raković za Tanjug.

Ono što, takođe, kako kaže, “bode oči” je član 13 u Krivokapićevom predlogu, a to je da nema jasnog izričitog blagoslova arhijera SPC za izgradnju verskih objekata, a ne pravoslavnih verskih objekata.

Patrijarh Porfirije, Miloš Tešić/ATAImages

-Toga sada nema na izričiti način, nego može da se tumači po tom članu da verske objekte može da gradi i neko ko se lažno predstavlja da predstavlja SPC, kaže Raković.

Dodaje da je to sasvim drugačije od prethodne verzije iz maja, gde je izričito bilo napisano da pravoslavni arhijer SPC u svojoj eparhiji ima izričit blagoslov za izgradnju pravoslavnih verskih objekata.

Ocenjuje da je nova verzija lošija, drugačija i da sa tim izmenama SPC ne može biti saglasna.

Takođe, dodaje Raković, član 11, u kome stoji da se zabranjuje SPC otuđivanje ili iznošenje relikvija bez odobrenje Crne Gore, je nepotrebno unet, jer se to, ukazuje, podrazumeva po Zakonu o kulturi.

pročitajte još

Smatra da se na taj način “pokazuje sila” prema SPC i dodaje da je to Dritan Abazović insistirao da bude uneto.

Dodaje da će novu verziju Temeljnog ugovora detaljno razlagati stručna komisija i očekuje da će ona početi sa radom polovinom septembra, kao i da će to biti opsežan rad.

-Očekujem da taj rad traje nekoliko meseci i da nalaz koji predaju Sinodu SPC treba da bude opsežniji od ovog Krivokapićevog teksta koji iznosi devet strana, kaže Raković.

Verski analitičar Draško Ðenović pretpostavlja da je Crna Gora izbacila određene garancije što se tiče imovine SPC u Crnoj Gori, te dodaje da se može dogoditi i da uopšte ne dođe do potpisivanja Temeljnog ugovora, čime bi  najveći deo vernika u Crnoj Gori ostao bez ugovora, s obzirom da su, podseća, vernici katoličke crkve, islamske i jevrejske zajednice već potpisali ugovor sa Crnom Gorom.

Zdravko Krivokapić sinoć je izjavio da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i da je predat Patrijaršiji, te da je Vlada Crne Gore spremna da ga potpiše. Mediji su ubrzo potom preneli da je potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović sa svojim pravničkim timom dorađivao novu verziju Temeljnog ugovora sa SPC.

Dritan Abazović/Printscreen/Youtube

Abazović je juče priznao da je video ugovor i potvrdio da je ispravljeno sve što je bilo sporno u tom dokumentu, tačnije da je uklonjeno sve što je bilo protivno interesima Crne Gore.

Da podsetimo, Krivokapić je trebalo da potpiše Temeljni ugovor sa SPC u Beogradu 27. maja, ali je u poslednjem trenutku odustao.

Patrijarh Porfirije obavestio je Krivokapića da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima poslednju reč po ovom pitanju.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike