Na severu Kosova barikade i dalje stoje: "Euleks utrostručio snage, ali nije nadležan da preuzme kontrolu na severu"

15.12.2022

06:37

0

U međuvremenu, u Skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv i formirana nova zakonodavna vlast

Na severu Kosova barikade i dalje stoje: "Euleks utrostručio snage, ali nije nadležan da preuzme kontrolu na severu"
Barikade - Copyright AP Photo/Marjan Vucetic

Na severu Kosova i Metohije i ova noć je protekla mirno, a Srbi su i dalje na barikadama, u znak protesta zbog hapšenja Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije.

Srbi sa severa KiM su šesti dan na barikadama.

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemark rekao je u sredu za Tanjug da je bezbednosna situacija na severu KiM vrlo ozbiljna i da je Euleks utrostručio svoje snage, ali da nije nadležan da preuzme kontrolu na severu umesto kosovske policije, kao i da barikade treba da se uklone mirnim putem.

U međuvremenu, u Skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima, u opštini sa većinski srpskim stanovništvom, od njih 16 jedan je Srbin - Dušan Milunović sa liste "Građanska inicijativa Srpski opstanak".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Eskobar je za RTS rekao da je zabrinutost ljudi koji su na barikadama na severu KiM legitimna, a u nekim slučajevima i opravdana.

Dodao je da SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su, kako kaže, protiv militarizacije problema, odnosno zalažu se za dijalog, i ponovio da se Vašington zalaže za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

 

Inače, tenzije u južnoj srpskoj pokrajini traju već izvesno vreme.

Prvo je kosovska policija prošlog četvrtka zaplenila gotovo sve vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče. Specijalne policijske jedinice sa cisternom zaplenile su 42.000 litara vina, a sin vlasnika vinarije pretio je da će skočiti s krova.

Dva dana zaredom u dvorište dečjeg vrtića u Leposaviću ušla su vozila Kfora i specijalnih jedinica kosovske policije, među kojima i borbeno vozilo, koja su posle kraćeg zadržavanja i napustila krug obdaništa.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

 

I tu nije kraj incidentima. Istog dana u večernjim časovima više od 300 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je iz Južne Mitrovice u Severnu Mitrovicu. 

Kao odgovor na upad naoružanih specijalaca, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Reagovao je odmah i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike