Eskobar: Iz perspektive SAD formiranje ZSO je pravno obavezujuće

14.12.2022

20:05

0

Autor: 24sedam

Eskobar je ukazao da su SAD aktivan partner u pronalaženju rešenja za kosovski problem, ali dugoročno rešenje su, prema njegovim rečima, evropske integracije za ceo region

Eskobar: Iz perspektive SAD formiranje ZSO je pravno obavezujuće
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je večeras da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) iz perspektive SAD pravno obavezujuće u okviru sporazuma postignutog pre 10 godina između Beograda, Prištine i EU.

"Mi smo takođe podržali taj sporazum iz kojeg ne može jednostrano da se povuče jedna osoba ili jedna partija i tražićemo načine da tu ideju ostvarimo", poručio je Eskobar za RTS.

On je rekao da je zabrinutost ljudi koji su na barikadama na Severu KiM "legitimna, a u nekim slučajevima i opravdana".

Američki diplomata je ponovio da bi barikade trebalo mirno da  uklone oni koji su ih i postavili i da se protivi dolasku srpske vojske na sever KiM jer, kako kaže, nije za "militarizaciju problema", ali jeste za nastavak dijaloga i diplomatske kontakte.

Eskobar je ukazao da su SAD aktivan partner u pronalaženju rešenja za kosovski problem, ali dugoročno rešenje su, prema njegovim rečima, evropske integracije za ceo region. 

"SAD ne preuzimaju rukovodeću ulogu u pregovaračkom procesu jer je većina pregovora tehničke prirode"

"Zamislite rešenje koje uključuje ceo region. Zamislite jednu ličnu kartu koja bi omogućila građanima ovog regiona da s njom prelaze granice u Evropi. To je vrsta rešenja kakvo tražimo", rekao je Eskobar.

Tanjug/Sava Radovanović
Sastanak Vučića sa Eskobarom i Lajčakom

On je dodao da SAD ne preuzimaju rukovodeću ulogu u pregovaračkom procesu jer je većina pregovora tehničke prirode i vode se zbog procesa priključenja EU koja zato i preuzima inicijativu u implementiranju dogovora kao što je, npr. onaj o slobodnoj trgovini.

"Poruka koju sam doneo u Beograd je da u svakom konfliktu, u svakoj konfrontaciji i krizi, moramo da tražimo rešenja koja donose optimizam i bolju budućnost. Ja ne tražim rešenja za političare koji su uključeni u pregovarački proces, već za mlade ljude koji svakodnevno napuštaju ovaj region. Njima je rešenje potrebno hitno jer svakoga dana razmišljaju o tome da odu sa Balkana", zaključio je Eskobar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike