Incident u Beogradu! Ukrajinci provocirali Ruse na sednici, oni napustili salu: Nećemo ovo trpeti, žao nam je što se to desilo u Srbiji

07.12.2022

14:06

1

Autor: 24sedam

Šef ruske parlamentarne delegacije Olga Timofejeva rekla je da je Skupština zapravo "uslovno govoreći potpisala sebi smrtnu presudu"

Incident u Beogradu! Ukrajinci provocirali Ruse na sednici, oni napustili salu: Nećemo ovo trpeti, žao nam je što se to desilo u Srbiji
Copyright Profimedia

Tokom sednice generalne Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku saradnju, koja se održava u hotelu "Hilton" u Beogradu, ruska delegacija je odlučila da napusti sednicu posle provokacije ukrajinskih kolega.

Osim toga, doneli su i odluku da prekinu sa uplatom članarine za PS Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, saopštio je šef ruske delegacije.

Pred početak sednice ukrajinska delegacija je istakla ispred svog stola nacionalnu zastavu ispisanu parolama protiv Rusije, da bi tokom glasanja o mandatima članovi ukrajinske delegacije tražili da se mandati ne produže ruskim predstavnicima, posle čega je ruska delegacija napustila sednicu.

Šef ruske parlamentarne delegacije Olga Timofejeva rekla je da je Skupština zapravo "uslovno govoreći potpisala sebi smrtnu presudu" jer nije moguće zamisliti tu organizaciju bez Rusije, podsetivši da je ova zemlja tu organizaciju stvarala pre 30 godina.

- To se danas pretvara u cirkus i lakrdiju - da neko ima pravo da kaže da mu se ovaj ili onaj poslanik ne sviđa. Mi smo parlamentarci i senatori Ruske Federacije i branimo poziciju svoje zemlje. Zato danas smatramo da nije potrebno da budemo sa ljudima koji ne poštuju pre svega svoje birače i koji štite interese tuđih zemalja. Donosimo odluku o obustavi uplate članarine za organizaciju zato što je danas bez konstruktivnog odnosa, bez zdravog razuma rad ovde apsolutno besmislen i beskorisan - rekla je Timofejeva nakon što je ruska delegacija napustila zasedanje generalne skupštine PS Organizacije za crnomorsku saradnju u Beogradu.

TANJUG/ Sava Radovanović
Konstantin Zatulin i Olga Timofejeva

Član delegacije Konstantin Zatulin istakao je da je ukrajinska delegacija današnje zasedanje pretvorila u lakrdiju, dodajući da se dogodila politička akcija koju je podržao deo delegacija iz zemalja NATO.

- Veoma nam je žao što se to dogodilo na teritoriji Srbije koja nije upitna po tom pitanju. Srbija nas je podržala, ali nažalost, iako je predsedavajući, nije uspela ili da odloži to pitanje ili da na njega nekako utiče - rekao je Zatulin, dodajući da Moskva neće trpeti nikakav sud van Rusije nad građanima Rusije, bili oni poslanici ili ne i poručivši da "niko i nikada neće isključiti Rusiju iz Crnog mora".

Prethodno je 60. Zasedanje generalne skupštine PS Organizacije za crnomorsku saradnju na kojoj učestvuje i delegacija Ukrajine otvorio predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, a ne njemu je govorio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Vučić:Važna saradnja članica Organizacije crnomorske ekonomske saradnje

Zemlje članice "Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje" (PS CES) samo kroz udruživanje imaju priliku da suštinski doprinesu osmišljavanju zajedničkih rešenja za globalne izazove, istakao je predsednik Aleksandar Vučić u poruci koja je pročitana danas u Beogradu na otvaranju 60. zasedanja Generalne skupštine PS CES.

U Skupštini Srbije danas su se okupili poslanici iz svih 13 zemalјa članica PS CES, zajedno sa gostima iz drugih zemalјa i predstavnicima međunarodnih organizacija, posle duže pauze izazvane pandemijom korona virusa.

Vučić je u svojoj poruci, koju je pročitao poslanik Igor Bečić, podsetio da se sledeće godine navršava 30 godina od osnivanja Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin Parlamentarne skupštine te organizacije.

"Uveren sam da ćemo opravdati tradicionalno gostoprimstvo naše Srbije", poručio je Vučić.
Naglasio je da trenutne geopolitičke prilike sa kojima se svet suočava podsećaju koliko su važni svi mehanizmi koji podstiču saradnju.

Vučić smatra da je dužnost zemalja organizacije da jačaju međusobne veze u svim ključnim oblastima oko kojih su se okupile prilikom osnivanja, sa nadom da će zajedničkim radom doprineti boljem životu građana i napretku država.

Rekao je da su privrede svih zemalja primorane da traže inovativna rešenja nove prakse i nova tržišta kako bi ublažile posledice svetskih ekonomskih turbulencija.

Podsetio je da je Srbija upravo zbog toga pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan, koja zajedničkom sardnjom u regionu podstiče dalji razvoj gradjana u regionu.

Vučić je zaključio da šire povezivanje i koncept poboljšanja ukupne saradnje medju zemljama članicama Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju dobija novi smisao i predstavlja prioritet.

"Današnji sastanak je šansa za svojevrstan iskorak u bližoj koordinaciji i usaglašavanju našeg delovanja, jer samo kroz udruživanje možemo imati priliku da suštinski doprinesemo u osmišljavanju zajedničkih rešenja za globalne izazove", poručio je Vučić. 
 

 

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je 25. juna 1992. godine kada su šefovi država jedanaest zemalja u Istanbulu potpisali Deklaraciju i Bosforski dogovor.

Zemlje osnivači su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska i Ukrajina, a nakon pristupanja Srbije i Crne Gore u aprilu 2004. godine organizacija broji 12 zemalja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike