Brojni susreti Vučića sa evropskim zvaničnicima: Razgovarali smo o svim aktuelnim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel

06.12.2022

09:31

0

Autor: 24sedam

Predsednik je zahvalio i na pomoći srpskom energetskom sektoru

Brojni susreti Vučića sa evropskim zvaničnicima: Razgovarali smo o svim aktuelnim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel
Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen/arhivska fotografija - Copyright Printscreen/Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani, gde učestvuje na samitu EU-Zapadni Balkan, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Vrlo dobar razgovor sa Ursulom fon der Lajen. Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoći srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EUĆ, napisao je Vučić na Instagramu uz fotogarfiju sa sastanka.

 

 

Predsednik Vučić je po dolasku u Tiranu izjavio da će se sastati i razgovarati sa svima tamo - i iz EU i iz regiona i da će sigurno na skupu biti reči i o neuvođenju sankcija Rusiji.

- Odvojene bilaterale sa italijanskom premijerkom Meloni i holandskim i belgijskim premijerima. Čini mi se da je bolje kad si za stolom, jer kad nisi onda si na meniju. Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije - naglasio je Vučić.

Vučić se u Tirani sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

 

 

Sa domaćinom Samita i prijateljem, premijerom Albanije Edijem Ramom, razgovarao je o inicijativi Otvoreni Balkan i zajedničkim pitanjima.

 

 

Vučić će danas prisustvovati i potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. 

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute.

Ovo je, inače, prvi put da se samit EU-Zapadni Balkan održava u regionu.

Prema najavama, biće usvojena deklaracija kojom bi EU potvrdila svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva za zemlje Zapadnog Balkana i zalaganje da se ubrza taj proces, u skladu za revidiranom metodologijom za pregovore. 

Reč je o takozvanom postepenom članstvu u EU, čemu doprinosi odluka o zajedničkom kupovanju energenata, ukidanje rominga, kao i planirane investicije u vrednosti od 30 milijardi evra. Postepeno pridruživanje čini i kreiranje jedinstvenog tržišta između zemalja Zapadnog Balkana koje bi se postepeno integrisalo u evropsko zajedničko tržište.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike