Vučić stigao u Tiranu: Bolje je kad si za stolom, jer kad nisi onda si na meniju!

06.12.2022

06:11 >> 08:48

0

Autor: I.K.

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica

Vučić stigao u Tiranu: Bolje je kad si za stolom, jer kad nisi onda si na meniju!
predsednik Aleksandar Vučić - Copyright printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Tiranu gde danas učestvuje na samitu lidera EU-Zapadni Balkan.

On je izjavio po dolasku da će sastati i razgovarati sa svima tamo - i iz EU i iz regiona i da će sigurno na skupu biti reči i o neuvođenju sankcija Rusiji.

-Odvojene bilaterale sa italijanskom premijerkom Meloni i holandskim i belgijskim premijerima. Čini mi se da je bolje kad si za stolom, jer kad nisi onda si na meniju. Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije - naglasio je Vučić.

 Vučić će danas prisustvovati potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. 

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute.

Tanjug/Strahinja Aćimović
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

Ovo je, inače, prvi put da se samit EU-Zapadni Balkan održava u regionu.

Prema najavama, biće usvojena deklaracija kojom bi EU potvrdila svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva za zemlje Zapadnog Balkana i zalaganje da se ubrza taj proces, u skladu za revidiranom metodologijom za pregovore. 

Reč je o takozvanom postepenom članstvu u EU, čemu doprinosi odluka o zajedničkom kupovanju energenata, ukidanje rominga, kao i planirane investicije u vrednosti od 30 milijardi evra. Postepeno pridruživanje čini i kreiranje jedinstvenog tržišta između zemalja Zapadnog Balkana koje bi se postepeno integrisalo u evropsko zajedničko tržište.

Prvi korak, nesumnjivo je deklaracija o smanjenju troškova rominga od 1. oktobra 2023. godine, koja bi danas i trebalo da bude potpisana. To, ipak, ne obavezuje operatere, ali se očekuje da prihvate ovakvu preporuku Evropske komisije.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačova rekla da se od Samita u Tirani očekuju konkretne koristi za građane. Ponovila je, ipak, stav EU da se od zemalja kandidata, pa i od Srbije, očekuje usklađivanje sa spoljnom politikom Brisela u odnosu na Rusiju. 

printscreen/Youtube/PR centar
Plamena Halačeva

 

Ona je navela da EU produbljuje veze sa Zapadnim Balkanom fokusirajući se na energetiku, digitalizaciju, saobraćaj, zaštitu građanskih prava i dodala da je to ideja samita lidera EU i regiona u Tirani.

Činjenica da se Samit EU-Zapadni Balkan prvi put održava u regionu je snažan signal približavanja, ocenio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

AP Photo/Darko Vojinović
 

 

-Približavanje i tesna veza sa zemljama Zapadnog Balkana je za Austriju istorijski značajna. To je važno i za bezbednost cele Evrope. Posebno u borbi protiv ilegalne migracije i organizovanog kriminala moramo našu saradnju dalje ojačati, rekao je on.

Usaglašavanje viznog režima zemalja Zapadnog Balkana sa EU je od ključnog značaja u borbi protiv iregularne migracije, ocenili su potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas i evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Margaritis Šinas

 

Šinas smatra da odgovor na problem migracije mora biti evropski, a fokus je trenutno na Zapadnom Balkanu, pošto je na toj ruti najveći izazov. On je istakao da je usaglašavanje viznog režima obavezno i da nije prihvatljivo da zemlje Zapadnog Balkana imaju slobodni vizni režim sa državama čiji građani ilegalno pokušavaju da pristupe EU.

Johanson je kazala da je potrebno da sve zemlje regiona prilagode svoj vizni režim sa EU, ali da je trenutno Srbija u fokusu, jer preko nje dolazi aktuelno najveći broj migranata u EU.

Boris Roessler/dpa via AP
Ilva Johanson

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će danas boraviti u Tirani, najavio je da su susreti i sastanci koje će tamo imati od izuzetnog značaja za našu zemlju.

Dodao je i da će razgovarati i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. 

Naglasio je da očekuje pritiske, kako po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, zatim u vezi sa Kosovom i Metohijom, te da ne očekuje da uopšte bude ugodna situacija za Srbiju. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike