"Važno je tretiranje svih žrtava na isti, pravedan način": Dačić sa specijalnim izvestiocem za ljudska prava UN (FOTO)

25.11.2022

21:09

0

Salvioli boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 22. novembra do 2. decembra

"Važno je tretiranje svih žrtava na isti, pravedan način": Dačić sa specijalnim izvestiocem za ljudska prava UN (FOTO)
Ivica Dačić ugostio Fabijana Salviolija - Copyright Tanjug/MSP/Dijana Vukomanović

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je Fabijana Salviolija, specijalnog izvestioca Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija za promociju istine, pravde, reparacija i garancija za neponavljanje.

Salvioli boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 22. novembra do 2. decembra kako bi se upoznao sa merama koje se na nivou države i društva preduzimaju na planu utvrđivanja istine o činjenicama koje su dovele do kršenja ljudskih prava tokom sukoba u regionu iz devedesetih godina 20. veka, uključujući utvrđivanje odgovornosti, reparacije žrtvama, proces memorijalizacije i garancije za neponavljanje.

Izrazivši podršku aktivnostima i mandatu specijalnog izvestioca Salviolija, u skladu sa deklarisanom spremnošću Srbije za blisku saradnju sa svim mehanizmima specijalnih procedura Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Dačić je ukazao da je naš zajednički interes da doprinesemo boljem međusobnom razumevanju i sprovođenju pravde, kao važnog dela procesa pomirenja u regionu koji se još uvek suočava sa posledicama prošlih konflikata.

Dačić je naglasio važnost tretiranja svih žrtava na isti, pravedan način, s čim u vezi je izrazio nadu da će izveštaj o poseti našoj zemlji, koji će specijalni izvestilac predstaviti na Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, doprineti rešavanju otvorenih pitanja, pomirenju i boljem razumevanju među svim narodima u regionu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike