Jednostrane akcije ne mogu da dovedu do rešenja: Dačić i Tajani o aktuelnoj situaciji na KiM

22.11.2022

13:37

0

Ministar Dačić je Tajanija upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji

Jednostrane akcije ne mogu da dovedu do rešenja: Dačić i Tajani o aktuelnoj situaciji na KiM
Antonio Tajani i Ivica Dačić - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani koji je u poseti Beogradu kaže povodom situacije na KiM da je stav Italije da jednostrane inicijative ne mogu da dovedu do rešenja problema.

“Što se tiče Kosova mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da se u tom delu Balkana smanje tenzije”, rekao je Tajani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

On je rekao da će stav Italije preneti popodne u Prištini, dodajući da ta zemlja smatra da je mir nešto što mora da se očuva.

Navodeći da Italija u okviru KFOR-a na KiM ima svoje vojnike, Tajani je istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je danas od predsednika Aleksandra Vučića i ministra Ivice Dačića čuo reči hvale za njih, dodajući da je to dokaz da Italija može da ima konstruktivnu ulogu u očuvanju mira na Balkanu.

Ministar Dačić je rekao da je Tajanija upoznao sa situacijom na KiM, dodajući da se juče u Briselu, ali i prethodnih dana, meseci i godina videlo da je Srbija životno zaintresovana za mirno rešenje i da učestvuje u pregovaračkom procesu čak i kada joj se neka rešenja ne sviđaju.

“Spremni smo da nastavimo razgovore po svim pitanjima, a crvena linija je članstvo Kosova u UN”, rekao je Dačić novinarima i dodao da je jasno da Srbija želi da da svoj doprinos da se situacija razreši mirnim putem za razliku od Prištine.

Dačić je podvukao da se Srbija drži svih dogovora koji su postignuti i podsetio da Priština, s druge strane, ne želi da primenjuje međunarodne obaveze, uključujući poštovanje sporazuma koji garantuje osnivanje ZSO.

Dačić je zahvalio italijanskim vojnicima koji, kako je rekao, pružaju i psihološku sigurnost srpskom narodu na KiM, a Tajani je poručio da će im preneti zahvalnost.

 

Šef srpske diplomatije je ocenio da je Tajanijeva poseta od velikog značaja i da predstavlja jak impuls za dalji razvoj saradnje, te dodao da je opredeljenje da Srbija želi veće prisustvo Italije u regionu.

Dačić je zahvalio Italiji na podršci koju pruža evropskim integracijama, a Tajani je zahvalio na prijemu i poručio da Italija smatra da je neophodan dijalog sa svima u regionu, jer je svima u interesu da postoje mir i stabilnost.

Podsetimo, Tajani se prethodno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je istakao da je uveren da će naša zemlja i sa novom italijanskom vladom nastaviti dugu tradiciju dobrih i prijatelјskih odnosa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike