Brnabić razgovarala sa ambasadorima zemalja EU: Vlada ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama

25.11.2022

15:10

0

Mir je najvažniji i mi ćemo se i dalje zalagati za dijalog, razgovore, kako bismo sačuvali mir i stabilnost, kazala je premijerka

Brnabić razgovarala sa ambasadorima zemalja EU: Vlada ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama
Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da Vlada Srbije ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i naglasila da je to ono što je u najvećem i najboljem interesu građana Srbije i srpske privrede.

Brnabić je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU kazala da se danas razgovaralo o tri osnovne teme - dijalogu Beograda i Prištine, usaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU i reformama, od kojih je najvažnija ona u oblasti vladavine prava.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Premijerka kaže da postignut sporazum u vezi tablica daje dodatno vreme mira i stabilnosti.

Ističe da je Srbija za to da se dijalog i razgovori nastave.

"Bolje da imamo razgovore hiljadu godina, nego konflikt jedan dan. Mir je najvažniji i mi ćemo se i dalje zalagati za dijalog, razgovore, kako bismo sačuvali mir i stabilnost", kazala je premijerka.

Kada je reč o usaglašenosti sa spoljnom politikom, Brnabić kaže da je ta tema uvek kompleksna.

"Imamo određena neslaganja, ali imamo i dobar razgovor u vezi sa tim, razmenu argumenata i za sada prilično razumevanje. Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje i da evropske vrednosti zajedno promovišemo. Mi smo posvećeni članstvu u EU i mislimo da je Unija najbolje mesto za naše građane i privredu", navela je ona.

Premijerka kaže da je razgovarano o tome da se implementiraju zakoni u skladu sa promenom ustava i to do kraja prvog kvartala sledeće godine.

"To ide dobro i verujem da neće biti većih problema. Vlada će uraditi svoj deo posla na vreme", navodi Brnabić.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Podsetila je da je na plenarnoj sednici Venecijanske komisije 21. oktobra ove godine, Venecijanska komisija izdala pozitivno mišljenje u pogledu Zakona o uređenju sudova, Zakona o visokom savezu sudstva i Zakonu o sudijama.

Kako kaže, sada se očekuje u decembru plenarna sednica Venecijanske komisije na kojoj bi trebalo da se nađu tužilaštvo i Zakon o visokom savetu tužilaštva.

Ističe da je važna tema i sloboda medija i puna implementacija medijske strategije i svih medijskih zakona.

Brnabić kaže da će zajedno sa medijskim udruženjima raditi i na tome i zamolila je da se i to završi u najkraćem roku, odnosno do kraja prvog kvartala 2023. godine.

Kako kaže, danas je razgovarano i o borbi protiv korupcije i implementaciji GRECO preporuka.

"Trudićemo se da obezbedimo punu transparentnost i da ponovimo ono što smo uradili da implementiramo sve GRECO preporuke", navela je premijerka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike