Diplomata Zoran Milivojević razotkriva Kurtija: Jasno je zašto čitavu situaciju prikazuje na drugačiji način!

19.11.2022

21:03

0

Sam Vašington je veoma aktivan prema Kurtijevim ključnim političkim rivalima koji su trenutno u SAD, smatra bivši diplomata

Diplomata Zoran Milivojević razotkriva Kurtija: Jasno je zašto čitavu situaciju prikazuje na drugačiji način!
Zoran Milivojević - Copyright Printscreen/Youtube/B92 TV

Aljbin Kurti hoće da prikaže da nema opasnosti za njegovu politiku, da je "njegova poslednja" i da je uvažavan. To je deo njegovog shvatanja politike koje je po pravilu ekstremno, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, komentarišući to što je izjava Kurtija o telefonskom razgovoru sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom bila potpuno drugačija od onoga što je saopštio Šole.

Šole je izjavio da tokom jučerašnjeg razgovora od tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija tražio da odloži odluku o registarskim tablicama. 

Takođe je rekao da je glavna tema razgovora bila izbegavanje dalje eskalacije, kao i da treba ostaviti otvorena vrata za povratak Srba u institucije. 

Kurti, međutim, ništa od ovoga nije pomenuo u svojoj objavi na Tviteru povodom razgovora sa Šoleom. On je rekao da je sa njim razgovarao o neophodnosti sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom usredsređenom na međusobno priznanje, sa fokusom na bezbednosnu situaciju na tzv. Kosovu zajedno sa vladavinom prava.

Kurti prikazuje čitavu situaciju, ali i sebe - na drugačiji način!

Ovakva Kurtijeva interpretacija razgovora, prema mišljenju Milivojevića, ima veze sa njegovim stilom vladanja, ali i pokušajem da sebe i celu situaciju prikaže na drugi način, sa porukom da se tu ništa novo ne događa i da on drži stvari pod kontrolom, a što je sve namenjeno za unutrašnju upotrebu.

- Ono što je Šole rekao o razgovoru sa Kurtijem je istina, taj razgovor je sasvim sigurno bio na temu 21. novembra i zahteva Amerike da tzv. Kosovo promeni stav oko primene jednostrane mere oko tablica i da 21. Priština ne počne da naplaćuje kazne. A Kurtijevo saopštenje je poruka za unutrašnju upotrebu - da je on taj koji neće odustati od svoje politike iako situacija nije povoljna po njega. Ako Kurti ne interpretira istinu o razgovorima koje ima sa američkim zvaničnicima, to već govori da on tamo ne stoji dobro - smatra Milivojević.

Kako je istakao, sam Vašington je veoma aktivan prema Kurtijevim ključnim političkim rivalima koji su trenutno u SAD.

Amerikancima je definitivno postalo jasno da je stvar otišla daleko i da se bez Srbije ne može, smatra Milivojević.

- Nezadovoljstvo politikom Kurtija ima izvorište u činjenici da se bez Srbije ne može i da ne može da se ne uvaži srpska pozicija. Amerikanci imaju zadatak da daju do znanja da su oni ti čija je poslednja i u odnosu na Evropljane i da ne može da se izbegne srpska strana -navodi Milivojević. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: KosovoOnline

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike