"Može se očekivati susret Vučića i Kurtija u Briselu"

20.11.2022

06:05

0

Mijačić je između ostalog rekao da je tzv. Kosovo izolovano i da Kurti ovim jednostranim akcijama nastoji da skrene pažnju i da hoće da proces dijaloga da preokrene u drugom pravcu, a ne onako kako je definisano u Briselu

"Može se očekivati susret Vučića i Kurtija u Briselu"
Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti - Copyright Profimedia/Pixabay

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji smatra da se može očekivati da će doći do susreta na najvišem nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da se samim tim može očekivati i neki pomak u rešavanju sadašnje situacije.

- Ako nema nečega što je već dogovoreno i pripremljeno, verujem da njih dvojica ne bi putovali u Brisel i ne bi se sastanak održavao na tako visokom nivou. Alternativa jeste da međunarodni partneri, a pre svega Evropska unija, i jednoj i drugoj strani još jednom saopšte da se neće tolerisati nikakav izliv nasilja koji može da se desi nakon primene odluke o preregistraciji vozila od ponedeljka - rekao je on.

Pridružio se ocenama iz Evropske unije koje su se ovih dana mogle čuti, a prema kojima je sadašnja situacija na Kosovu i Metohiji najozbiljnija od 2013. godine.

- Zaista postoji veliki konfliktni potencijal u ponedeljak i niko ne zna kako će da se situacija odvijati. Podsetio bih da su svi međunarodni partneri zahtevali od Kurtija da se odloži odluka o preregistraciji vozila, ali se to se nije desilo i videćemo sutra koliko će taj pritisak međunarodne zajednice biti plodotvoran - istakao je Mijačić.

Na pitanje otkud Kurtiju snaga da se toliko odupire pritiscima, Mijačić je između ostalog rekao da je tzv. Kosovo izolovano i da Kurti ovim jednostranim akcijama nastoji da skrene pažnju na pokrajinu i na to da može da donosi suverene odluke, te da hoće da proces dijaloga preokrene u drugom pravcu, a ne onako kako je definisano u Briselu.

- U ovom trenutku je najbitnije da se stabilizuju prilike na severu Kosova i Metohije, da se ispuni ono što traži međunarodna zajednica, pre svega od kosovske strane a to je da se odloži primena odluke o preregistraciji vozila i započne formiranje zajednice srpskih opština a da se onda nastave pregovori oko ovog plana - zaključio je Dragiša Mijačić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike