U Briselu danas nastavak dijaloga: Vučić i Kurti sa Boreljom, hoće li biti doneta odluka koja garantuje mir?

21.11.2022

05:59

0

Autor: I.K.

Sastanak u Briselu, koji je zakazao šef evropske diplomatije Žozep Borelj, počinje u osam sati

U Briselu danas nastavak dijaloga: Vučić i Kurti sa Boreljom, hoće li biti doneta odluka koja garantuje mir?
Vučić i Borelj - Copyright ATA Images/Miloš Tesić

Predsednik Srbije nije optimista da bi današnji sastanak u Briselu mogao da donese rešenje. Kako ističe, da je Aljbin Kurti hteo da odloži preregistraciju i formira Zajednicu srpskih opština, učinio bi to i do sada. Nada se, istovremeno, da do oružanih sukoba neće doći, te da je Srbija učinila sve da do toga ne dođe.  

Nakon sastanka u Briselu, koji je šef diplomatije EU Žozep Borelj zakazao za danas u osam u Briselu, biće sve jasnije. Borelj ocenjuje da je reč o ''najozbiljnijoj krizi od 2013. godine''. Vučić takođe ističe da veću krizu u poslednjih 10 godina nismo imali.

Danas, 21. novembra, naime, ističe rok za kada je Priština najavila da će primenjivati novčane kazne u vezi sa registarskim tablicama. 

Vučić objašnjava da nisu "samo" tablice u pitanju, već da je "kap koja je prelila čašu" bila smena Nenada Đurića, komandira za sever, koga Kurti niti postavlja niti može da razreši. 

-Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost za razgovor. Idem u Brisel, ne zato što mislim da nešto možemo da napravimo, već da im ne damo razlog da kažu da Srbija ne želi da učestvuje, istakao je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da sa Prištinom nije postignut bilo kakav dogovor o tablicama i istakla da i Srbi sa Kosova i Metohije i Beograd traže da se potpisano implementira i poštuje. Ona je istakla da je Beograd zabrinut, jer ne vidi kod Prištine plodove razgovora sa EU i SAD.

Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine je na sednici održanoj 16. novembra ocenio da je aktuelno stanje bezbednosti na KiM izrazito nestabilno i napeto, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugih nealbanskih naroda, te da je takvo stanje posledica rušenja Dijaloga, nepoštovanja postignutih sporazuma, jednostranih poteza i svakodnevnog sistematskog institucionalnog, fizičkog i psihičkog nasilja nad srpskim narodom na KiM od strane privremenih institucija u Prištini.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike