Predsednik Vučić se obraća javnosti - u ponedeljak u 8 sati počinju razgovori u Briselu

20.11.2022

06:59 >> 09:48

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je na TV Prva od 10 časova

Predsednik Vučić se obraća javnosti - u ponedeljak u 8 sati počinju razgovori u Briselu
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright TV Prva printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je TV Prva od 10 časova.

 

 

Kako je na početku gostovanja saopštio predsednik Srbije, razgovori u Briselu počinju u osam ujutru.

-Kasno sinoć stigla je potvrda da u osam ujutru počinju razgovori u Briselu. Nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina. Nisu u pitanju samo tablice. Kada smo išli u Berlin, Ana Brnabić je predvodila delegaciju, napravili smo tri važna sporazuma oko diploma, profesija, ličnih karata i učinili mnogo važnih stvari za ljude koji žive na KiM i činilo nam se da je to važan podstrek razgovorima. Tog dana u Berlinu, međutim, Kurti je iskoristio da saopšti tri stvari i to je dovelo do toga da Srbi napuste institucije jer shvataju da nema drugi put. Kurti je u Berlinu dakle saopštio da od ZSO nema ništa i da je neće formirati, rekao je predsednik Vučić.

Dakle, Briselski sporazum za Kurtija ne važi.

-Drugo saopštio je da što se tablica tiče ima četiri faze, opomene, kazne i oduzimanje tablica i vozila do aprila. Treća poruka je o smeni i suspenziji Nenada Đurića, komandira za sever. On nema prava da ga smenjuje niti se pita o njegovom poslovanju. Tada su Srbi shvatili da sa Kurtijem nema razgovora. Ja ću otići u Brisel, ali ne verujem da može bilo šta da se napravi. Ne želim da neko okrivi Srbiju da nešto ne želi, rekao je Vučić.

On je ponovio da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana.

TV Prva printscreen
predsednik Srbije gostuje na TV Prva

 

Neophodno je ukinuti i odluku o tablicama.

-Takva odluka ne postoji ni u jednom dokumentu i to znaju i oni, da su obmanjivali javnost sve vreme. Pitao sam i Miroslava Lajčaka zašto me uopšte zovu, ali zovu me jer ne mogu da kažu da je njihovo čedo krivo, ne mogu roditelji - Kvinta, da priznaju da dete ne valja, ali to su najmoćnije zemlje sveta, mi smo uradili sve što smo mogli. Kada nas sateraju u ćošak, koliko god da se mučite, nemate kud, rekao je predsednik Vučić.

On je napomenuo da ne misli da bi Kurti odložio spornu odluku, jer da je hteo on bi to već učinio.

-Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu. Hteo je za poslanike da postavi nekog ko je dobio 30 puta manje glasova od Srpske liste. Sada su poslanici Srpske liste verifikacijom mandata sprečili Kurtijev plan, da lažni Srbi i Kurtijevi i oni pod direktnim uticajem zemalja Kvinte priznaju da postoji kosovska vojska, koja inače ne sme da postoji po rezoluciji, treba da ukinu takozvanu duplu većinu i da kažu da nema potrebe da postoji ZSO i onda da Kurti kaže pa eto Srbi su se složili da to ne treba, upozorio je Vučić.

On je podsetio da kada je bio referendum o nezavisnosti sudstva, pričali su da je reč o Kosovu i Metohiji.

-Da nismo kao politička partija izgurali, mi bismo kao država obukli ludačku košulju, bili bismo jedina nacija koja je protiv nezavisnog pravosuđa, jer su neodgovorni lagali da je reč o Kosovu. Cilj je uništiti pristojnu i racionalnu Srbiju. Za Beograd su se dogovorili za jednu noć. U albanskom, crnogorskom parlamentu tema je Vučić. Kakve veze imam sa Crnom Gorom, Albanijom... Cilj je da Srbija bude slaba, rekao je Vučić.

TV Prva printscreen
predsednik Srbije govori o gorućim temama na TV Prva

Šta se dešava sutra u Briselu?

-Oni mi traže rešenje, ja kažem da nemam rešenje, prošli put sam ga ja našao, za lične karte. Srbi neće prihvatiti da im budu naplaćene kazne, a ako kosovska policija uđe na sever, imaćemo pakao na terenu, jer kosovska policija nema šta da traži na severu Kosova.

-Srbija će biti uz svoj narod, a Srbi na KiM će čuvati svoja ognjišta. Nadam se da se oružani sukob neće dogoditi, ako je do nas, mi smo uradili sve što je do nas da se to ne dogodi. Amerika sigurno pokušava da urazumi Kurtija, jer im ne treba sukob, a što se tiče ovih drugih, Nemaca i ostalih, ne verujem im ništa. Oni su nam najveći investitor, ali što se tiče KiM ne verujem im ništa, nisu naši politički saveznici, poručio je Vučić.

Srbi, kako je istakao, na sebe mogu samo da se osloni. Nisu nam dali šansu.

-Nismo ni odbili ni prihvatili poslednje ponude, o svemu smo spremni da razgovaramo, ali nam nisu dali šansu. To je kao da smo u boks meču, vezanih ruku za konopce, a treba da izdržimo tri runde, opisao je Vučić.

-Od pritiska zapadnih sila na Prištinu zavisi mir na terenu.

O sankcijama Rusiji

Kada je reč o sukobima u Ukrajini, Srbija i dalje drži poziciju na osnovu zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost.

-Ovo je naša politika, naša odluka. Izdržali smo teške pritiske. Govorili su još tokom kampanje da ću prvog dana popustiti, a oni su popustili. Mi osuđujemo napad na suverenu državu, time čuvamo poziciju Srbije, jer kako onda da nazivamo napad 1999. godine agresijom? Sankcije nisu dobre, jer nama su ubijali decu i uvodili nam sankcije. Kada budemo morali, u redu, do sada smo imali dovoljno pameti da izdržimo. Uprkos onima koji to koriste za napade na državu. Pokazalo se da hoćemo da čuvamo našu samostalnost, ja tvrdoglavo insistiram na zaštiti interesa srpskog naroda, na slobodarskoj politici i to želim iza sebe da ostavim, rekao je Vučić. 

Ovo gostovanje najavljeno je uoči početka primene spornog propisa o preregistraciji vozila na RKS tablice, te početka naplate kazni Srbima koji odbijaju da svoja vozila preregistruju na tablice nepriznate države.

Očekuje se da u ponedeljak, u Briselu Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sa EU zvaničnicima uključenim u dijalog nađu rešenje koje bi smirilo tenzije i Prištinu nateralo da odustane od jednostranih poteza koji štete pronalasku rešenja aktuelne krize.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike