Reč je o "ugnjetavanju Srba za koje nema pravde": Petković upozorio na surovu istinu!

19.11.2022

17:42

0

On je objavio i fotografije grafita sa ispisanim imenom tzv UČK

Reč je o "ugnjetavanju Srba za koje nema pravde": Petković upozorio na surovu istinu!
Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM - Copyright Printscreen/Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je, povodom presude Srbinu iz pokrajine od tri meseca uslovnog zatvora zbog ispisivanja grafita, da je reč o "ugnjetavanju Srba za koje nema pravde".

- Surova istina o ugnjetavanju Srba za koje nema pravde! Dok vlasti u Prištini proganjaju maloletnu srpsku decu, gde su oni koji su na srpske ambulante, dečija igrališta, kuće ispisivali grafite terorističke UČK - upitao je Petković u objavi na svom Tviter nalogu i istakao da za te otvorene pretnje niko nije odgovarao.

 

 

On je objavio i fotografije grafita sa ispisanim imenom tzv UČK.

Sud u Gnjilanu osudio je na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora S.R. koji je bio optužen da je u septembru prošle godine, zajedno sa dvojicom maloletnika D.R i S.R, širio "etničku mržnju", ispisujući grafite "Vitina je Srbija", "Klokot Srbija" kao i četiri slova "S" na jednoj albanskoj kući, betonskim stubovima i trotoaru.

Amerikanci poručuju Kurtiju: Odloži primenu odluke o tablicama

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole izjavio je da je danas od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija tražio da odloži odluku o registarskim tablicama i da se fokusira na dijalog sa Beogradom u cilju smanjenja dalje eskalacije.

On je na svom Tviter nalogu rekao da je tema današnjeg telefonskog razgovora sa Kurtijem bio način da se izbegne dalja eskalacija.

Šole je saopštio da je najbolji put za Prištinu normalizacija dijaloga sa Beogradom, uz odlaganje kazni za registarske tablice i povratak Srba u privremene prištinske institucije.

- Odložiti kazne za registarske tablice, ostaviti otvorena vrata za povratak kosovskih Srba u institucije i fokusirati se na normalizaciju dijaloga sa Srbijom = najbolji put za unapređenje evropskih i evroatlantskih integracija Kosova - napisao je Šole na Tviteru.

Arno Gujon o licemerju EU: "Zašto ne zovu samo Kurtija i kako ne mogu da ga nateraju da uradi dogovoreno?"

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i direktor Organizacije Solidarnost za Kosovo Arno Gujon rekao je, povodom mogućeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. države Kosovo Aljbina Kurtija u Briselu, da EU uvek poziva obe strane, i uvek je pozivanje na smirivanje strasti i tenzija obostrano, iako je Priština ta koja uvek podgreva situaciju.

- Zašto ne zovu Kurtija samo? Kako oni ne mogu da ih prisile i nateraju premijera Kosova da implementira i da uradi dogovoreno, kada Poljsku i Mađarsku kažnjavaju - rekao je Gujon.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike