Srbin osuđen na uslovnu kaznu zbog grafita u Gnjilanu, a albanski nikome ne smetaju!

19.11.2022

18:31

0

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu je 12. oktobra 2021. godine podiglo optužnicu protiv S.R, a on se na prvom saslušanju izjasnio krivim za krivično delo koje mu se stavlja na teret

Srbin osuđen na uslovnu kaznu zbog grafita u Gnjilanu, a albanski nikome ne smetaju!
Gnjlane - Copyright Kosovo onlajn printscreen

Osnovni sud u Gnjilanu osudio je na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora Srbina S.R. koji je bio optužen da je u septembru prošle godine, zajedno sa dvojicom maloletnika D.R i S.R, širio "etničku mržnju", ispisujući grafite "Vitina je Srbija", "Klokot Srbija" kao i četiri slova "S" na jednoj albanskoj kući, betonskim stubovima i trotoaru, prenosi Ekonomija onlajn.

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu je 12. oktobra 2021. godine podiglo optužnicu protiv S.R, a on se na prvom saslušanju izjasnio krivim za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Kancelarija za KiM
 

Prema navodima tužilaštva, optuženi i dvojica maloletnika su prvo kupili dva spreja crne boje, a zatim na putu Кlokot – Vitina i na nekim betonskim stubovima ispisali grafite i četiri slova "S", dok su na zidovima albanske kuće ispisali "Кlokot Srbija" i "Vitina je Srbija", Na trotoaru su napisali "Srbija".

Inače, samo tokom ove godine na prostoru Kosova je zableženo više od deset incidenata u kojima su grafiti "UČK" ili uvredljive poruke ispisane na srpskim kućama, na tablama sa nazivima mesta u kojima žive Srbi, pa i u neposrednoj blizini dečjeg igrališta i za ta dela niko nije odgovarao.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je, povodom presude Srbinu iz pokrajine od tri meseca uslovnog zatvora zbog ispisivanja grafita, da je reč o "ugnjetavanju Srba za koje nema pravde".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike