Nedelja usred srede: Kosovo u fokusu evropskih zvaničnika, potraga za crnim panterom, Srpkinja povređena u eksploziji u Istanbulu

16.11.2022

18:55

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Kosovo u fokusu evropskih zvaničnika, potraga za crnim panterom, Srpkinja povređena u eksploziji u Istanbulu
Nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Francisco Seco/predsednistvo Srbije/Profimedia

Tenzije zbog situacije na Kosovu i Metohiju se podižu iz dana u dan. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbija mogućnost da odloži početak kažnjavanja Srba koji nisu preregistrovali tablice na RKS, kao i da formira Zajednicu srpskih opština, što je obaveza preuzeta potpisivanjem Briselskog sporazuma. 

Protekle nedelje održano je nekoliko sastanaka, ali još nije trenutak za susret Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu. Francuska i Nemačka pripremile su predlog rešenja nastale krize, kako bi moglo da krene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 

Iz Brisela poručuju da EU očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine, deeskalaciju i konstruktivnu spremnost da se ide napred, a spremna je da dočeka Vučića i Kurtija čim to bude moguće. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj naglasio je da od Beograda i Prištine očekuje više fleksibilnosti i posvećenosti, kao i da 21. novembar ne bi smeo da se dočeka bez rešenja. Prema njegovim rečima aktuelna kriza je najgora u poslednjih 10 godina.

Umesto spuštanja tenzija, prištinske vlasti ih podižu, pa je tako predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani najavila za 18. decembar izbore u četiri opštine na severu, u kojima su Srbi podneli ostavke nezadovoljni činjenicom da Priština ništa ne radi na zaštiti njihovih prava. Srpska lista odmah je saopštila da neće učestvovati na vanrednim izborima 18. decembra za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

AP Photo/Michel Euler
Predsednici Vučić i Makron sastali su se u Parizu protekle nedelje

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nastojanjima da se dođe do rešenja, te da ne dođe do eskalacije sukoba, sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a nakon sastanka rekao da je to bio sveobuhvatan i sadržajan razgovor u kojem je izneo jasan stav Srbije.

Tokom boravka u Parizu, predsednik Vučić sastao se i sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom.

-Istakao sam da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja, rekao je Vučić posle sastanka.

Do 21. novembra, kada bi Priština mogla da počne sa naplaćivanjem kazni Srbima ostalo je samo pet dana, te se eventualno rešenje mora naći u tom periodu u suprotnom može doći do eskalacije krize, pa i sukoba, jer su Srbi odlučni da neće pristati na preregistraciju te plaćanje kazni.

Održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

U Srbiji su u nedelju održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, na kojima je učestvovalo 50 izbornih lista, a pravo glasa je imalo 456.199 birača upisanih u poseban birački spisak.

Uloga nacionalnih saveta manjina jeste da ostvaruju prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, informisanju i službenu upotrebu jezika i pisma.

Eksplozija u Istanbulu potresla svet

Svet je protekle nedelje potresla vest o bombaškom napadu u centru Istanbula, kada je najmanje šest osoba poginulo, a više od 50 je povređeno.

Među povređenima je i srpska državljanka koja je sa pet prijateljica bila na trgu Taksim u trenutku napada. 

AP Photo/Emrah Gurel/Francisco Seco/Can Ozer
U eksploziji je šest osoba poginulo, a više od 50 je povređeno

 

Draganu je pogodio geler u rame i ona je smeštena u bolnicu, a srećom nije životno ugrožena. 

Velika eksplozija dogodila se u nedelju na popularnom turističkom šetalištu Istiklal u istorijskom kvartu Bejoglu u Istanbulu. 

Turska policija uhapsila je više desetina osumnjičenih koji su povezani sa bombaškim napadom.

Turske vlasti su za napad okrivile zabranjenu Kurdistansku radničku partiju, kao i grupe sirijskih Kurda, koje su to negirale.

Srbija traga za crnim panterom

Otkako je Javno preduzeće "Vojvodinašume" objavilo upozorenje o pojavi crnog pantera na teritoriji opštine Apatin, javnost u Srbiji netremice prati razvoj situacije. 

Na društvenim mrežama objavljen je i snimak navodnog pantera, kako kroz poljanu trči prema šumi u Apatinu. 

Opština Apatin upozorila je građane da je crni panter viđen u neposrednoj blizini Banje Junaković i apelovala na građane da se ne približavaju ovom predelu. 

Mada još nema čvrstih dokaza da se po apatinskim atarima šeta odbegli crni panter, Srbija danima bruji o tome i traga za životinjom koja seje strah.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike