Danas izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina: Skoro pola miliona birača glasa na 949 biračkih mesta

13.11.2022

06:01

0

Autor: I.K.

Uloga nacionalnih saveta manjina jeste da ostvaruju prava na samoupravu u kulturi, obrazovanje, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma

Danas izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina: Skoro pola miliona birača glasa na 949 biračkih mesta
ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Srbiji se danas održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a na njima će učestvovati 50 izbornih lista.

Kako je saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa imaće 456.199 birača upisanih u poseban birački spisak.

Uloga nacionalnih saveta manjina jeste da ostvaruju prava na samoupravu u kulturi, obrazovanje, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozvalo je sve građane sa pravom glasa da izađu na izbore.

"Svesni važnosti i privrženi načelima vladavine prava, ključne državne institucije i ustanove na čelu s Republičkom izbornom komisijom učinili su sve korake koji su neophodni da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina budu održani po najvišim demokratskim standardima. Na taj način Republika Srbija je ponovo potvrdila da je država posvećena ostvarivanju manjinskih prava i prosperitetu nacionalnih manjina", navode iz Ministarstva.

Članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima biraju pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok će 4 nacionalne manjine birati članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, i to: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska.

"Da bi se sproveli neposredni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina neophodno je da više od 40 odsto pripadnika nacionalne manjine bude upisano u poseban birački spisak te manjine. Ukoliko taj uslov nije ispunjen, onda se sprovode izbori putem elektorske skupštine", objasnio je za RTS Marko Janković iz Republičke izborne komisije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike