Nedelja usred srede: Ostavke i protest Srba na KiM, Zvicer planirao atentat na Vučića, novi podsticaji za vantelesnu oplodnju

09.11.2022

19:13

0

Tenzije na Kosmetu su podignute zbog antisrpske politike Aljbina Kurtija

Nedelja usred srede: Ostavke i protest Srba na KiM, Zvicer planirao atentat na Vučića, novi podsticaji za vantelesnu oplodnju
Copyright Tanjug/Tara Radovanović 24sedam/Goran Sivački Opština Kikinda

Zbog antisrpske politike i odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština, što je obaveza Prištine preuzeta potpisivanjem Briselskog sporazuma, Srbi na severu KiM odlučili su da napuste kosovske institucije, kao vid otpora teroru koji se sprovodi nad njima.

Svedok saradnik na suđenju Belivukovoj kriminalnoj grupi Srđan Lalić ispričao je u sudnici Specijalnog suda da je Radoje Zvicer planirao i ponudio da finansira smenu vlasti u Srbiji i atentat na predsednika Vučića.

Dobra vest stiže za sve parove koji se bore za potomstvo - od 10. decembra i u Srbiji će biti moguća vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim materijalom.

Institucije na severu KiM ostale bez Srba

Srbi na severu Kosova i Metohije napustili su prištinske institucije, u znak protesta zbog antisrpske politike Aljbina Kurtija, koji uporno odbija da formira Zajednicu srpskih opština, te prisiljava Srbe da preregistruju tablice na RKS, što nije predviđeno Briselskim sporazumom. Kurti se oglušio i o sve apele svojih zapadnih partnera da odloži primenu odluke o preregistraciji, kao i da Priština mora da pristupi formiranju ZSO.

Kapetan Nenad Đurić, suspendovani direktor Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever, podneo je ostavku na tu funkciju jer je odbio da Srbima uručuje opomene zbog preregistracije vozila na KiM. Ubrzo posle njegovog poteza, kapetan Aleksandar Filipović, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative, zajedno sa svojim kolegama skinuo je uniformu i napustio policiju. 

 

Za njima, prištinske institutucije na severu KiM napustile su i sudije, profesori, administrativni radnici... 

Predsednik Srbije danima i noćima je vodio razgovore sa predstavnicima Srba na Kosmetu, na sednici Vlade Srbije je predočio njihove odluke, imao je susrete sa ambasadorima Kine, Rusije, Amerike. Zbog časnog postupka, Vučić je odluičo da odlikuje Nenada Đurića i Aleksandra Filipovića, a jasno je poručio tom prilikom da će se država Srbija pobrinuti da niko od oko tri hiljade Srba koji su napustili institucije na KiM ne ostane na ulici.

Kako je najavio predsednik Vučić, on će naredna dva dana boraviti u Parizu u okviru Foruma za mir, gde će se sastati sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a verovatno i sa francuskim predsednikom Makronom, kako bi razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Ne mogu da odgovaram na sve što Priština radi, ali njihove reakcije posle svega govore da su sve planirali, želeli incidente, sukobe i poniženje srpskog naroda. Oni ne odustaju od protivpravnog delovanja vezano za registarske tablice, ne pada im na pamet da formiraju ZSO. Sada je sasvim ogoljeno i jasno svakome da to što je postojalo od institucija, postojalo je jer mi poštujemo našu reč i potpis - rekao je Vučić.

Zvicer planirao smenu vlasti i atentat na Vučića

Svedok saradnik na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, Srđan Lalić, ispričao je da je Radoje Zvicer planirao i hteo da finansira smenu vlasti u Srbiji i atentat na predsednika Vučića, što je trebalo da u Srbiji izvede upravo Belivukov klan.

Predsednik Srbije potvrdio je da država zna ko je sve trebalo da učestvuje u izvršenju, a naglasio je i da veruje državnim organima, te da u svojoj zemlji nikada nije nosio pancir, niti će ga nositi.

Povodom priznanja Srđana Lalića, oglasila se i premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da je jasno da je klan Veljka Belivuka bio spreman da menja demokratski izabranu vlast u Srbiji.

- Njihov najveći protivnik je upravo predsednik Aleksandar Vučić. Hvala našim službama bezbednosti koje su sprečile atentat na predsednika Srbije kada je objavio rat protiv organizovanog kriminala i mafije. Ali borba nije gotova, nalogodavci i glavni organizatori još uvek su na slobodi i van domašaja naših službi. Konačno, sada kada smo čuli i priznanje od onih koji su planirali napad na srce države, da li ćemo čuti makar jedno ”izvini” od svih onih koji su ismevali saznanja naših službi? - pitala je Brnabićeva na Tviteru.

Nova nada za parove koji žele decu

Od 10. decembra i u Srbiji će biti moguća vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je objasnila prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ovo je vrlo značajna odluka za reproduktivnu politiku i natalitet naše zemlje.

Profimedia
ilustracija

 

Ona je naglasila da će pravo na vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim materijalom o trošku države imati sve žene sa navršenih 45 godina koje imaju partnera, ali iz sopstvenih jajnih ćelija ne mogu da dobiju dete.

- Potom žene do 45. godine koje nemaju partnera, ali žele da se ostvare kao majke, kao i žene do 45 godina koje imaju partnera ali taj partner ne može da ima decu jer ima dijagnozu azospermije - precizirala je direktorka RFZO.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike