EU iznela predlog za dijalog Beograda i Prištine: Borelj na ministarskom sastanku o rešenju krize

14.11.2022

09:07

0

Autor: I.K.

Borelj je pozvao obe strane da ispune svoje obaveze i primene dogovore potpisane pre više godina

EU iznela predlog za dijalog Beograda i Prištine: Borelj na ministarskom sastanku o rešenju krize
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je jutros da su Beograd i Priština “na ivici nove krize” i poručio da se mora izaći iz krizne logike i okrenuti se traženju rešenja.

Borelj je, pred početak sastanka ministara za spoljne poslove EU u Briselu, podsetio da se 11. novembra sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Parizu i naveo da je tamo “prezentovan predlog o kojem treba da se razgovara kao dobrom načinu da se izađe iz ove situacije”.

Borelj je pozvao obe strane da ispune svoje obaveze i primene dogovore potpisane pre više godina. 

"Moramo da nađemo izlaz za ovu krizu. Izneli smo predlog za izlazak iz krize, oni treba da ga razmotre. Radi se dobrom rešenju", izjavio je Borelj uoči sastanka u Briselu.

Odnosi Beograda i Prištine biće danas u fokusu rasprave posvećene prilikama na Zapadnom Balkanu, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije.

Očekuje se da na kraju rasprave, ministri inostranih poslova EU, ponove poziv za konstruktivno angažovanje strana u prevazilaženju izazova i smanjenu tenzija.

 

 

Podsetimo, predsednik Vučić sastao se u Parizu sa Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu zemlje i usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

Predsednik je u tim susretima istakao da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja.

Kako je istakao, saglasili su se da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike