Još sedam dana do početka naplate kazni Srbima koji nisu preregistrovali vozila, ko može da urazumi Kurtija?

14.11.2022

18:30

0

Autor: I.K.

Aljbin Kurti najavio je da će 21. novembra da počne da naplaćuje kazne Srbima koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice

Još sedam dana do početka naplate kazni Srbima koji nisu preregistrovali vozila, ko može da urazumi Kurtija?
Aljbin Kurti počinje da kažnjava Srbe - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Nakon jednostrane odluke vlade privremenih prištinskih institucija o preregistraciji vozila na "RKS" tablice i najave da će od 21. novembra sa 150 evra biti kažnjavani oni koji su zadržali KM registarske oznake, Srbi na severu KiM napustili su prištinske institucije i četiri opštine na severu KiM, kao i policiju, sudstvo i administraciju. Osim odlaganja ovakve odluke koja nije zasnovana ni na jednom dokumentu i sporazumu do sada potpisanom, zahtevaju i da se posle skoro 10 godina počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da nas čeka komplikovana situacija na KiM od 21. novembra, te da Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije.

 

 

Sa zapada svakodnevno stižu apeli, ali se Kurti takođe svakodnevno oglušava o njih. Poslednji u nizu je sastanak u Parizu koji je visoki predstavnik EU Žozep Borelj održao i sa predsednikom Srbije i premijerom privremenih prištinskih institucija. Borelj danas u Parizu na ministarskom sastanku takođe govori o razgovorima sa Vučićem i Kurtijem, a pre sastanka je ocenio da su Beograd i Priština “na ivici nove krize” i poručio da se mora izaći iz krizne logike i okrenuti se traženju rešenja.

On je naveo da je 11. novembra, na sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Parizu “prezentovao predlog o kojem treba da se razgovara kao dobrom načinu da se izađe iz ove situacije”. Borelj je pozvao obe strane da ispune svoje obaveze i primene dogovore potpisane pre više godina.

Situacija je vrlo složena

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ističe da je situacija vrlo složena i da ostaje da se vidi da li EU ima mehanizme da "privoli" Kurtija na neki dogovor. 

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Slobodan Zečević

 

"Da li Kurti može da promeni stav u poslednjem trenutku, to ćemo da vidimo. U poslednjem trenutku je pronađeno i rešenje u vezi sa ličnim kartama, a da li postoji neko slično rešenje za tablice ostaje da se vidi. Albanci su prilično tvrdi, i izazvali su ogromno nezadovoljstvo srpskog naroda na severu Kosova", rekao je Zečević.

Brnabić: Kurti izvor nestabilnosti

Premijerka Ana Brnabić ocenjuje da "svet sve više razume da su Priština i Albin Kurti izvor nestabilnosti ne samo na Balkanu", te ističe da će se Srbija i dalje boriti za mir i stabilnost.

"Diplomatska borba je svakodnevna. Predsednik Vučić ima svaki dan razgovore o toj temi sa najvažnijim svetskim zvaničnicima. Traži se rešenje", rekla je Brnabić i navela da Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
premijerka Ana Brnabić

 

Ona je ocenila da Kurti i Priština jednostrano postupaju, suprotno potpisanim sporazumima, te tako izazivaju nestabilnost. Govoreći o tome šta se može očekivati posle 21. novembra, za kada je Priština najavila kažnjavanje u vezi sa tablicama, Brnabić je rekla da nema preterane nade.

"Moramo da se uzdamo u svoje kapacitete i svoju pamet. Kako god da sačuvamo mir i stabilnost. To je važno za nas i za Srbe na KiM", rekla je Brnabić.

Dodala je da ne gaji nadu da će neko od zapadnih zemalja previše da pritisne Prištinu oko tablica, te da Srbija može samo na sebe da se osloni.

Samo SAD imaju mogućnost da spreče Kurtija

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ističe da samo SAD imaju mogućnost da spreče Aljbina Kurtija da nastavi s provokacijama prema Srbima sa KiM, što bi, kako smatra, dovelo do novih konflikata i moguće destabilizacije celog regiona.

Prinstcreen Youtube/Центар за друштвену стабилност
Predrag Rajić

 

Rajić je istakao da neće biti novih dogovora dok se ne formira Zajednica srpskih opština.

On je uveren da će Kurti nastaviti sa provokacijama prema Srbima, da bi sakrio neuspehe na unutrašnjem planu, dodajući da smatra da Amerikanci jedini dovoljno pragmatično mogu da pristupe kosovskom problemu i da imaju više instrumenata od EU da spreče Kurtija da silom ovlada severom pokrajine.

EU nema kredibilitet da utiče na Prištinu

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je sastanak u Parizu pokazao još jednom da EU nema kredibilitet, niti mehanizme, da utiče na Prištinu da promeni stav.

Milivojević kaže da nadu da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti promeniti stav pruža stepen zalaganja Amerikanaca koji je ovog puta na najvišem nivou kada je reč o verbalnom nastupu.

Tanjug/Tanja Valič
Zoran Milivojević

 

"Mislim da su ozbiljniji i da možemo gajiti nadu da će prelomiti jer su uložili i svoj kredibilitet i svoj politički kapital i to na najvišim nivoima. Sve govori da Amerikanci ozbiljno misle i da im je ovog puta stalo da ih Priština posluša", ocenio je Milivojević.

Dodaje da se čini da će u narednom periodu odlučujući biti američki stav i navodi da ima više poverenja u američke mogućnosti, nego u mogućnosti EU.

Srbija se neće odreći nijednog svog dela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenjuje da prištinske vlasti hoće da proteraju Srbe sa severa Kosova i da je jasno ko ih podržava u tim ratnohuškačkim poslovima. On poručuje da Srbija neće da se odrekne nijednog dela svoje teritorije, kao što to neće nijedna druga zemlja, niti će da se odrekne međunarodnog javnog prava.

Tv Pink Printscreen
predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu

 

"Ali to ne znači da treba da ratujemo, već da sednemo da razgovaramo. Da čujemo i šta drugi misle, pa da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje, a dok ne nađemo kompromisno rešenje da se ne sukobljavamo", rekao je Vučić u Parizu, posle sastanka sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike