Kristofer Hil: "Kosovo da poštuje obaveze, Srbi da se vrate u institucije"

06.11.2022

18:22

0

Hil je naveo da "odmah treba otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za KiM"

Kristofer Hil: "Kosovo da poštuje obaveze, Srbi da se vrate u institucije"
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD pridružuju EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica.


Hil je naveo da to takođe znači i "odmah treba otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo i Metohiju".

Ocenio je da kontinuirani neuspeh Prištine da sprovede tu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Prištine.
24sedam/Goran Sivački
 


Hil je ocenio da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i da ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu.

"Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije", naveo je Hil.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su saglasne sa EU da nedavni događaji u odnosima između Beograda i Prištine dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

24sedam/Goran Sivački
 


Hil je pozvao dve strane da „izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije“.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da posreduje u pregovorima", rekao je Hil.

Istakao je da obe strane treba da pokažu da su spremne da traže rešenja na konstruktivan način i da poštuju obaveze preuzete u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike