Predsednik Vučić na vežbi "Manevri 2022", Vojska Srbije uvežbava upotrebu različitih oružja (FOTO/VIDEO)

03.11.2022

10:43

0

Predsednika su na poligonu dočekali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a raport mu je predao kapetan Ilija Joksimović

Predsednik Vučić na vežbi "Manevri 2022", Vojska Srbije uvežbava upotrebu različitih oružja (FOTO/VIDEO)
predsednik Srbije prisustvuje vežbi Manevri 2022 na Pasuljanskim livadama - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Na vojnom poligonu Pasuljanske livade, u okviru združene vežbe Vojske Srbije "Manevri 2022", pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava, danas uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje.

Vežbi prisustvuje predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

 

Predsednika su na poligonu dočekali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a raport mu je predao kapetan Ilija Joksimović.

Vučić će uz pratnju komandanta Treće brigade Kopnene vojske, pukovnika Dragana Antića obići položaje sa kojih će biti izvođeno gađenje iz različitih tipova naoružanja.

U sklopu vežbe 31. Pešadijskog bataljona koji obučava rezervni sastav biće izveden prikaz "Lazara“, dalekometnih pušaka, automatskih bacača granata, MRAP-ova - oklopljenih pešadijskih vozila, prikaz gađanja iz mitraljeza na tenkovima, iz samohodnih haubica, korneta i iz minobacača.

Vojska Srbije izvodi združenu vežbu "Manevri 2022", na kojoj od 18. oktobra, a tri nedelje, odnosno do 6. novembra, pripadnici aktivnog i rezervnog sastava zajedno realizuju različite oblike obučavanja.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Manevar 2022 na Pasuljanskim livadama

 

Provera snaga se realizuje u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima, uz angažovanje operativnih kapaciteta kopnene i vazduhoplovne komponente.

Cilj izvođenja vežbovnih aktivnosti je dalje unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, preventivni razmeštaj snaga, organizovanje sadejstva i saradnje te života i rada u terenskim uslovima.

U pripremnoj fazi vežbe, komande i jedinice realizovale su zadatke na matičnim lokacijama, vršila se provera standardnih operativnih procedura i prijem lica iz rezervnog sastava, koja su po dolasku u jedinice prošla obuku radi obnavljanja znanja stečenih tokom služenja vojnog roka.

Za završnu fazu, planirano je realizovanje taktičckih uvežbavanja, taktičke vežbe i gađanja iz različitih tipova naoružanja.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
vojna vežba "Manevri 2022" na Pasuljanskim livadama

 

Vojska Srbije ranije je saopštila da združene vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije, kao i da se njihovom realizacijom postiže visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu što je, kako se napominje, od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost vojske.

Treća i Četvrta brigada srž Vojske Srbije

Treća i Četvrta brigada su srž Vojske Srbije, poručio je danas predsednik Republike i vrhovni komandant srpske armije Aleksandar Vučić, koji na poligonu Pasuljanske livade prisustvuje združenoj vežbi "Manevri 2022".

Na poligonu pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje.

Takođe, predstavljeni su i naoružanje i vojna oprema domaće namenske industrije.

Instagram/buducnostsrbijeav
predsednik Vučić na Pasuljanskim livadama tokom vežbe Manevri 2022

 

U razgovoru sa pripadnicima Vojske, predsednik je želeo da čuje koja je brigada bolja - treća ili četvrta, ali je dobio jedinstven odgovor da su obe najbolje.

"Treća i Četvrta brigada su srž vojske. Tu su južni deo Srbije, jedna je mahom popunjena iz Vranja, Leskovca, Jablaničkog, Pčinjskog, Topličkog okruga, a druga je Kraljevo... To je ono što nam drži i čuva vojsku", saglasio se Vučić.

Konstatovao je da su na jugu, jugoistoku i jugozapadu najbolja vojska i vojnici, tako da, kaže, ono što čuva i Beograd i Novi Sad, zapravo su vojnici sa juga, istoka i jugozapda Srbije.

Upitao je i odakle su rezervisti, koji su, kako je čuo, uglavnom iz Zaječara i okoline.

"Znači, od Toplice do Timoka...", konstatovao je predsednik i dobio uveravanja da je disciplina u armiji na visokom nivou.

Zato je rekao da će morati da se pronađe rešenje da se nagrade oni koji su se odazvali pozivu u rezervni sastav.

"Da imaju prednost pri zapošljavanju u državne organe ili neke druge prednosti, da nađemo način kako da podstaknemo one koji su se odazvali pozivu", rekao je Vučić i zahvalio rezervistima što su se odzvali pozivu i ispunjavaju dug prema otadžbini.

Instagram/buducnostsrbijeav
predsednik Vučić na Pasuljanskim livadama tokom vežbe Manevri 2022

 

Cilj u vojsci je i da rezervisti, pored obanavljanja znanja, nauče i da koriste nove opreme.

"Izvanredni ste bili. Da mi je neko rekao da rezervisti mogu ovako da gađaju...", pohvalio ih je Vučić i u razgovoru sa njima interesovao se o opremi koju koriste.

"Ja sam bio vojnik, dalje od toga nisam mogao da doguram...", našalio se predsednik na svoj račun i dodao da je zadovoljan kada vidi kako su vojnici obučeni i spremni.

Upitao je da li su uniforme, i čizme u redu, kao i ostali uslovi, a dobio potvrdan odgovor.

Interesovao se i za kvalitet hrane, a komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović rekao je da je hrana i kvalitetna i ukusna, a da u vojsci najviše vole da jedu - vojnički pasulj.

I predsednik se prisetio da je bio srećan kada je dobijao vojnički pasulj, koji je veoma ukusan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike