Šolc poručio sa Samita Berlinskog procesa: Zajednička budućnost bez granica je ključna za Zapadni Balkan

03.11.2022

09:00

1

Istakao je da se Berlinski proces bavi podsticanjem napretka u očekivanjima od regiona koja su pobuđena pre više od 20 godina

Šolc poručio sa Samita Berlinskog procesa: Zajednička budućnost bez granica je ključna za Zapadni Balkan
Olaf Šolc na Samitu Berlinskog procesa - Copyright Tanjug/AP Photo/Michele Tantussi, pool)

Zajednička budućnost bez granica je ključna za Zapadni Balkan, ocenio je danas nemački kancelar Olaf Šolc otvarajući Samit Berlinskog procesa u glavnom gradu Nemačke kome prisustvuje i premijerka Ana Brnabić.

Šolc je rekao da je tokom prve godine mandata razgovarao sa mnogim šefovima vlada i država regiona, posebno o stabilnosti Zapadnog Balkana, jer stabilnost regiona, kako je rekao ne može da se posmatra odvojeno od stabilnosti Evrope.

Istakao je da se Berlinski proces bavi podsticanjem napretka u očekivanjima od regiona koja su pobuđena pre više od 20 godina.

-To mora sada da bude pretvoreno u realnost - poručio je Šolc.

Nemački kancelar je kazao da će danas lideri Zapadnog Balkana preduzeti tri važna koraka, zaključenjem tri važna sporazuma (o putovanju sa ličnim kartama, priznavanju diploma i strucnih kvalifikacija).

Ti sporazumi, dodaje, doprinose stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta koje je bitno za privredu i investicije, a omogućavaju i putovanje građana samo uz ličnu kartu.

-Čestitam da ste posle dve godine pregovoranja prihvatili te dogovore, koji vas približavaju standardima EU, a svi žele da sarađuju sa EU. Ovaj proces pokazuje rezultate, izgrađeni su putevi i pruge, olakšan je kontakt među zemalja regiona, i želimo dalje da proširimo tu saradnju- objasnio je Šolc.

Anu Brnabić dočekao Šolc

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je jutros na Samit Berlinskog procesda gde ju je dočekao nemački kancelar Olaf Šolc.

Brnabić predvodi delegaciju Srbije na samitu na kome će biti potpisana tri sporazuma koja bi trebalo da podstaknu povezivanje Zapadnog Balkana u zajedničko tržište.

Podsetio je da je više od 800 studenata, zahvaljujući dogovoru u okviru Berlinskog procesa, moglo da učestvuje u programu razmene.

-To je budućnost Zapadnog Balkana. Integrisana budućnost bez granica, to je važno za mlade ljude i region ukupno- podvukao je kancelar.

On je ukazao da će važna tema skupa biti i energetska bezbednost, te je izrazio zadovoljstvo što su se sve zemlje regiona kroz Energetsku zajednicu obavezale na saradnju sa EU.

-Spremni smo da vas podržimo u ovoj oblasti, kratkoročno i dugoročno - poručio je.

Podsetio je da su Samitu prethodili sastanci ministara unutrašnjih i spoljnih poslova Berlinskog procesa i kazao da su bitni borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

-Ključ u rešenju tih problema je tešnje saradnja sa EU - rekao je on.

Šolc je kazao da aktuelna situacija zahteva hitno reagovanje zbog pretnji po bezbednost i slobode usled agresije Rusije.

-Zbog toga moraju regionalni konflikti biti rešeni. Tako, na primer, proces normalizacije Srbije i Kosova mora napredovati -  istakao je on.

Šolc je poručio da građani Zapadnog Balkana mogu računati na Nemačku i Berlinski proces, i da samo zajedno može da se postigne napredak, te zaštite evropske vrednosti, i ostvari napredak na kontinentu i u svetu.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike