Iživljavanje nad Srbima na Kosmetu: Teraju srpske policajce da učestvuju u akciji na severu, Kurti poslao patrole iz Prištine

02.11.2022

17:01

0

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je u ime gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova zahvalio komandirima stanica i poručio da potpuno podržavaju i razumeju srpske policajce koji ne žele da uručuju opomene

Iživljavanje nad Srbima na Kosmetu: Teraju srpske policajce da učestvuju u akciji na severu, Kurti poslao patrole iz Prištine
Kurtijeva policija na KiM - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Pixabay

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić izjavio je da su danas iz Generalne direkcije policije u Prištini na sever Kosova i Metohije poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi vršile pritisak na srpske policajce da izriču opomene vozačima sa KM tablicama. 

"Želimo da ukažemo na to da su pomenute patrole iz Prištine na sever poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktora policije Sever. U proteklom periodu ukazivali smo i Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti, takođe bez našeg znanja i odoborenja, koje svojim aktivnostima unose strah i nemir u narod koji ovde živi. Ovim postupcima direktno se nipodaštava i marginalizuje uloga naše regionalne direkcije koja je ovde prevashodno da štiti i služi narodu koji živi i radi na severu Kosova i Metohije, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti", rekao je Đurić. 

YouTube/Kosovo online
 

Đurić je rekao da je odluka Vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever i naglasio da su u prethodnom perodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu i Metohiji, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadaju i dele zabrinutost povodom svih jednostranih akcija.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio nakon sastanka sa policijskim predstavnicma regionalne direkcije Sever na kome je razmatrana trenutna situacija nastala nakon odluke vlade Aljbina Kurtija da nastavi sa oduzimanjem ljudskih prava Srbima na severu KiM kroz ugorožavanje slobode kretanje, da rukovodstvo Srpske liste i svi njeni predstavnici pružaju punu podršku časnim policajcima iz regionalne direkcije sever koji su odbili da “svojim komšijama, braći sestrama, lekarima, profesorima, uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju, a koje izdaju zvanični organi Srbije.

Kako je rekao za Kosovo onlajn, on im se na tome zahvalio u ime svih građana, svih Srba koji žive na prostoru Kosova.

"Srbi sa KiM su pokazali da ne pristaju na ucene, ne pristaju na plan Aljbina Kurtija da budu obespravljeni, da im se otima legalna imovina, da im se onemogućava slobodna kretanja. Takođe poslali su i jasnu poruku i Aljbinu Kurtiju, ali i onima koji ga podržavaju da Srbi ne žele da zamene srpske registarske oznake KM na nekakve RKS tablice. U ime rukovodstva Srpske liste želim da naglasim da je nama pre svega potreban mir, ne želimo tenzije, ne želimo ovo što sada imamo na terenu, a što je prozivod delovanja specijalnih jedinica koje Kurti šalje u čisto srpske sredine bez ikakvog razloga ali sa namerom malteretitranja naših građana", rekao je Simić.

 

 

Prema njegovim rečima više je nego jasno da je slanje policijskih patrola iz Prištine u opštinama na severu KiM pre svega sa ciljem dalje destabilizacije prilika na ovim prostorima kako bi se naš narod pre svega zastrašio ali i isprovocirao. 

"U ime svih nas, u ime rukovodstva Srpske liste pozivam građane da ostanu suzdržani, da ne nasedaju na provokacije, isto tako želim da naglasim, mi srpski politički predstavnici sa KIM u ime našeg naroda pružamo punu podršku našem državnom rukovodstvu, na čelu sa Aleksandrom Vučićem da u skaldu sa interesima ovog naroda pronađe rešenje koje će uvažiti interese naroda ali i realnost na terenu i koje će onemogućiti dalju destabilzaciju”, rekao je on.

On je ponovio da je Srpska lista tu sa svojim narodom da deli sudbinu kao i u prošlosti, da zajedno sa njima mirno i demokratski se bori za ljudska, ali i sva ostala prava srpskog naroda kako bi mogao da na ovim prostorima živi život dostojan čoveka u 21. veku

"Ponoviću ono što smo pre nekoliko dana jasno poručili - izricanje prve kazne novčane bilo kome od naših građana zato što poseduje registarske oznake organa republike Srbije na ovim prostorima biće povod za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima. Šta će se iz toga dalje izroditi mi ne možemo da predvidimo u ovom trenutku, ali ono što znam da ćemo biti jedinstveni, složni i još jednom pokazati odlučnost da ostanemo i opstanemo na svojim vekovnim ognjištima", rekao je Simić. 

Printscreen/Facebook/Albin Kurti
 

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je u ime gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova zahvalio komandirima stanica i poručio da potpuno podržavaju i razumeju srpske policajce koji ne žele da uručuju opomene. 

"Imali smo sastanak na kome smo doneli određene zaključke i koji će pokazati jedinstvo našeg naroda na ovim prostorima. Potpuno podržavamo i razumemo naše policajce koji ne žele da uručuju opomene roditeljima koji voze svoju decu u školu, vozačima saniteta, studentima, kao i svima ostalima na severu KiM, jer srpki narod želi normalno da živi i da ima apsolutnu slobodu kretanja", naveo je Radojević. 
 
Takođe, kako je naveo, srpski narod je zabrinut zbog prisustva policijaca iz Prištine i iz drugih delova Kosova na severu. 

"To su nam ukazali danas i predstavnici regionalne direkcije Sever. Srbi na KiM mesecima trpe teror Prištine, otimaju nam zemlju, na našim kućnim pragovima zidaju nove baze koje postaju vojne baze, pripadnici specijalnih jedinica uznemiravaju i maltretiraju naše sugrađane i naše porodice i decu. Zahtevamo puno poštovanje Briselskog sporazuma i da se pripadnici saobraćajnih patrola iz Prištine hitno povuku sa severa KiM jer ne postoji nijedan razlog niti osnov za njihov prisustvo ovde", naveo je Radojević. 

Kako je rekao gradonačelnik Severne Mitrovice, srpski narod je miran, svoj na svome i  ne predstavlja pretnju bilo kome na KiM. 

"Pozivamo pripadnike međunarodnih misija koje deluje na ovim prostorima da ulože svoj autoriitet i osigraju poštovanje Briselskog sporazuma i da se saobraćajne patrole ali i ostale jedinice koje su došle sa Kosova povuku sa severa", naveo je Radojević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike