Dačić: Ne možemo da pustimo ruku Rusije dok Zapad ne pruži drugu ruku

03.11.2022

09:46

0

"Vitalni interes EU da Srbija bude njena članica, ali istovremeno zapadne zemlje aktuelnom politikom guraju Beograd ka Moskvi"

Dačić: Ne možemo da pustimo ruku Rusije dok Zapad ne pruži drugu ruku
Ivica Dačić Tan2022-9-27_93128338_0 - Copyright TANJUG/ Rade Prelic

Srbija želi da nađe zajednički interes sa zapadnim zemljama i dogovor oko Kosova, ali ne može da pusti „jedinu ruku koja je drži iznad provalije“ po tom pitanju, a to je Rusija, rekao je u intervjuu za Glas Amerike ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On smatra da je vitalni interes EU da Srbija bude njena članica, ali da istovremeno zapadne zemlje aktuelnom politikom guraju Beograd ka Moskvi. Šef srpske diplomatije kaže i da spoljna politika Srbije mora da bude „veleslalom“.

Govoreći o sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u četvrtak, Dačić kaže da se pitanje članstva Kosova verovatno neće naći na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka, ali da to ne znači da je stvar rešena.

- Republika Irska (predsedavajuća) je odustala i neće to predložiti na sednici Komiteta ministara. Da li će neko drugi predložiti, to ne znamo, ali ne verujem, jer su za to potrebne neke pripreme. Znači, to se sada prenosi na sledećeg predsedavajućeg, to je Island i sada moramo da radimo sa Islandom, kaže Dačić.

Upitan kako mu deluje trenutna situacija na Kosovu, on kaže da je „očigledno da prištinska strana priželjkuje određenu vrstu eskalacije, odnosno priželjkuje da Srbija bude optužena da je remetilački faktor“.

- Zato pristupamo veoma pažljivo, mi želimo svima da damo do znanja da mi želimo dijalog, želimo mirno rešenje svih problema, jedino na šta ne možemo da pristanemo je da neko maltretira građane, primenjuje silu, da ih teroriše, to ne možemo da dozvolimo. Mislim da je veoma važno da je neki nivo verbalne osude koji postoji od zapadnih zemalja, uključujući i Ameriku, malo povišen u odnosu na Prištinu. S tim što tu nedostaje završetak rečenice – odnosno ako se to ne desi, šta će da se desi? Mislim da Priština bez toga neće previše da se obazire na takve vrste izjava, kazao je Dačić za Glas Amerike.

On je povodom sankcija Rusiji upitao zašto velike sile Zapada na tome insistiraju.

- Zašto ne razumeju poziciju Srbije? Pa isto tako i Rusija neće razumeti poziciju Srbije. Velike sile razmišljaju logikom svojih interesa, a mi razmišljamo logikom našeg interesa, a to je taj da mi sada, kada bismo govorili o Rusiji i Ukrajini sa aspekta toga da nemamo problem našeg teritorijalnog integriteta, mi bi uvek glasali kao što glasamo principijelno, protiv te vojne intervencije, agresije, za očuvanje principa teritorijalnog integriteta. I mi uvek tako glasamo bilo da je reč o Kosovu, Ukrajini, nekom drugom delu sveta. A zapadne zemlje i Rusija selektivno gledaju na to, u jednom slučaju se pozivaju na to, u drugom slučaju rade drugačije, ocenjuje šef srpske diplomatije.

Dodaje da velike sile koriste argumenta koji im odgovaraju.

- U ovom trenutku Rusiji odgovara da se poziva na to ‘kad može Kosovo, može i Donbas’. Ali, nije samo Rusija koja će se na to pozivati, pa i Katalonija kaže ‘kad može Kosovo može i Katalonija’. Da budem iskren, i Republika Srpska može sutra da kaže ‘kad može Kosovo, može i Republika Srpska’. Sa druge strane, Zapad će reći to nije isto, Kosovo je slučaj sui generis, nemojte vi da se poredite sa Kosovom, a ni jedni ni drugi nisu u pravu. A mi moramo da se brinemo o našim interesima. Odnosno, šta se dešava, da pojednostavim to pitanje, a pošto je ovo Glas Amerike, da pitam naše američke partnere: ako uvažavaju naše interese, šta je ponuda, šta je predlog za nas? Šta je to što bi bio zajednički interes Srbije i Amerike, kada je reč o našim problemima? Šta je to što je predlog, ako je vama važno da Srbija bude deo EU, da uvede sankcije Rusiji i sve ostalo. Valjda su svesni toga, ako mi to uradimo, mi ostajemo bez podrške Rusije u Savetu bezbednosti UN, ukazuje Dačić.

Na ocenu da je on proistočno orijentisan političar, da pohvalno govori o Rusiji i Kini, on kaže da nikada nije bio proistočni, već je oduvek bio prosrpski političar.

- Ako je to nekima na Zapadu istočno, ja se slažem. A pošto mnogi od njih kad govore o Srbiji, govore da je kod nas mnogo hladno i verovatno misle na Sibir, bilo bi dobro da se malo raspitaju o našim istorijskim odnosima. Ja bih želeo da se razvija strateško partnerstvo i sa istočnim i sa zapadnim zemljama. Mi vapimo za tim da imamo veće i bolje razumevanje sa zapadnim zemljama, pre svega sa SAD. Neka oni za mene misle da sam ja nečiji drugi i to je dobro. Opasno je kad smatraju da ste njihovi, poručio je Dačić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike