Brnabićeva o špijunskim dronovima iznad srpskih kasarni: "Ako se to ponovi, obaraćemo letelice"

01.11.2022

20:31

0

Autor: 24sedam

Tačno je, bespilotne letelice su snimale jedan položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti i dve kasarne, rekla je premijerka Srbije

Brnabićeva o špijunskim dronovima iznad srpskih kasarni: "Ako se to ponovi, obaraćemo letelice"
Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potvrdila je večeras da su strani dronovi nadletali naše kasarne, i rekla je da je to pitanje bezbednosti Srba na KiM.

- Tačno je, bespilotne letelice su snimale jedan položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti i dve kasarne. O tome me je obavestio predsednik Republike, i on je dao naređenje da se pojača zaštita u vazduhu, što je sada stalno stanje stvari. Ukoliko se to ponovi, obaraćemo sve letelice. Ne bih davala više informacija, predsednik će više reći o tome, kao i ministar odbrane Miloš Vučević - rekla je ona.

Ana Brnabić kaže da će Srbija nastaviti da čuva mir i bezbednost, i da mi nasuprot nama imamo ljude koji se ne ponašaju racionalno.

Tanjug/Sava Radovanović

- Srbi na KiM teško da imaju bilo kakvo razumevanje za sve što se dešava, i predsednik Vučić i mi u Vladi pokušavamo da ipak utičemo da situacija ne eskalira. Da li Kurti čeka konačni sporazum? Ja ne znam šta on čeka, on je ideološki fanatik, ja ne mogu da se poistovetim sa njim. Ali ako čekaju finalni sporazum, ja opet kažem da moramo da se vratimo na prvi sporazum, Briselski sporazum. Mene ne zanima da li je on protivnik ili nije, taj sporazum je potpisan pre njega, ako on misli da privremene institucije imaju neku težinu, on mora da primeni to - rekla je premijerka.

Premijerka ističe da je potrebno vratiti se na prvi sporazum Beograda i Prištine, a to je, kako podseća, Briselski sporazum.

Dodaje da ne zna šta Kurti čeka i ocenjuje da je on "čovek sa nula odsto pragmatizma".

- Ako Aljbin Kurti ili njegovi partneri čekaju finalni sporazum, moramo da se vratimo na prvi, a to je Briselski sporazum. To je sporazum koji je potpisan pre Kurtija, ali ako on misli da ima neku težinu, mora da poštuje potpisane sporazume. EU je garant tog sporazuma i ne znam kako misle da govorimo o drugom sporazumu o normalizacije, kada ni prvi nije implementiran. Ko će da nam garantuje da će neki drugi sporazum biti implementiran, ako ni prvi nije - rekla je Brnabić

Dodala je da se tako "dodatno produbljuje nepovorenje i postavlja pitanje kredibiliteta čak i EU".

Ona je izrazila uverenje da "Priština nije ovo sama smislila, i da nema podršku za to".

Brnabićeva o sankcijama: Srbija da se tretira kao poseban slučaj


Premijerka Ana Brnabić ocenila je večeras da bi Srbija, kada je u pitanju uvođenje sankcija prema Rusiji, morala da se tretira kao poseban slučaj "zbog svega onoga što je nama učinjeno".

Ona je za RTS navela i da Srbija nije ništa dalje i ništa bliže uvođenju sankcija od onoga gde je bila nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i zaključka "koji nismo ni za jotu promenili od tada".
Profimedia

- Jedina smo zemlja koja je u tom smislu ostala konzistentna - dodala je premijerka i istakla da ima ogromnih pritisaka. - Više ne znaju ni oni koji nas pritiskaju oko čega nas pritiskaju, pa tako nekada pritiskaju malo više oko jednog, nekada oko drugog. Sada više pritiskaju oko Kosova, pa ne mogu da pritiskaju oko sankcija.

Biće rasta cena struje, ali u skladu s platama i penzijama
 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će cene struje i gasa morati da se dižu u jednom trenutku, ali je naglasila da će to biti uslovljeno rastom plata i penzija.

- Naravno da će morati da se diže cena stuje kao što će mirati da se diže cena gasa ali postoje dve stvari koje su važne i koje će to da uslovljavaju. Prva je rast plata i penzija u Republici Srbiji. Dakle,koliko mi možemo da štitimo kupovnu moć naših građana i to ćemo i dalje raditi zato što mi ne možemo da dižemo cenu na način da upropastimo sve ono što smo radili u poslednjih osam godina. Dakle, mi moramo da guramo naviše da raste životni standard građana i da naravmo idu cene struje gore, ali da to bude na jednom održivom nivou . rekla je Brnabić za RTS.

Profimedia
 

Ukazuje da je jako bitno u ovom trenutku zaštititi privredu i preduzeća.

- Druga stvar koja je izuzetno važna, a to je da i u ovoj krizi mi moramo da štitimo našu privredu, naša preduzeća tom subvencionisanom cenom i struje i gasa kako bi oni bili konkurentni, zato što ćete imati neke zemlje EU, kao što je Nemačka, koje će davati šakom i kampom finansijske subvencije svojim preduzećima - ističe premijerka.

Brnabić je rekla da sa svima koji danas kritikuju stanje u EPS-u, da smo sami do toga doveli, može da se složi, ali i da je pitanje ko je do toga doveo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike