Dvojezičan "ukor" - Evo šta piše u opomeni koju kosovska policija uručuje Srbima na KiM koji nisu preregistrovali vozila (FOTO)

01.11.2022

11:25

0

Na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko minuta posle ponoći i isteka roka za preregistraciju, koji je postavila Priština, ukor je uručen vozilu registrovanom na KM tablice kojim je upravljala žena

Dvojezičan "ukor" - Evo šta piše u opomeni koju kosovska policija uručuje Srbima na KiM koji nisu preregistrovali vozila (FOTO)
Administrativni-prelaz - Copyright RTS printscreen

Kosovska policija uručila je noćas prvu opomenu za vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih registarskih tablica na RKS tablice. Na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko minuta posle ponoći i isteka roka za preregistraciju, koji je postavila Priština, ukor je uručen vozilu registrovanom na KM tablice kojim je upravljala žena.

Policija na administrativnim prelazima uručuje vozačima sa registarskim tablicama gradova sa severa KiM potvrde da su obavešteni da treba da preregistruju vozilo. Na papiru su smernice za preregistraciju.

RTS printscreen
administrativni prelaz Jarinje

 

Srbi poručuju da nove mere za preregistraciju vozila, koje je donela Priština, neće primenjivati. Evropska Komisija tvrdi da odluka o tablicama nije u skladu sa dogovorima iz dijaloga. 

U dokumentu koji kosovska policija od noćas uručuje vozačima sa tablicama koje izdaje MUP Srbije, navodi se koji će biti koraci u postupanju prema onima koji ne preregstruju svoja vozila sa srpskih na kosovske tablice. U dokumentu je navedeno uputstvo da se za ulazak i kretanje na teritoriji Kosova treba javiti u Centar za Registraciju Vozila i snabdeti se tablicama RKS najdalje do 21.aprila 2023.godine.

- Na osnovu Odluke Vlade Republike Kosova od 21.11.2022 godine za vlasnike vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili DJA izriče se kazna prema važećim zakonima na snazi. Posle 21.04.2023 godine ova vozila ne mogu da se registruju na tablicama RKS, ulaze ili da se kreću na i preko teritorije Republike Kosova - ovako glasi opomena na srpskom.

 

 

Obrazac je dvojezičan – na albanskom i srpskom, pod nazivom „Ukor“, a izdavač je Direkcija regionalne policije.

Uprkos više zahteva iz EU i SAD da se proces preregistracije sa srpskih tablica sa RKS produži za još deset meseci, kosovska vlada u petak je, tri danas uoči isteka roka (31. oktobar), odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike