Nove provokacije na Kosmetu: Na srpskoj kući u Suvom Dolu ispisan grafit "UČK"

01.11.2022

12:29

0

Od početka prošle godine ovo je ukupno 20. prijavljeni slučaj ispisivanja grafita ozloglašene terorističke organizacije, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM

Nove provokacije na Kosmetu: Na srpskoj kući u Suvom Dolu ispisan grafit "UČK"
Grafit "UČK" - Copyright Kancelarija za KiM

Na ogradi porodične kuće Ilije Filipovića u multietničkom selu Suvi Do, u opštini Lipljan, ispisan je crnim slovima natpis UČK što je uznemirilo i ovu i ostale srpske porodice koje žive u ovom kraju, saopštila je Kancelarija za KiM.

Oni navode da je ovim nastavljen crni niz pretnji i provokacija albanskih ekstremista i huligana čije su mete Srbi na Kosovu i Metohiji.

- Od početka prošle godine ovo je ukupno 20. prijavljeni slučaj ispisivanja grafita ozloglašene terorističke organizacije na srpskim školama, kućama, vrtićima, pa se svakako ne može posmatrati kao izolovani slučaj već plansko i osmišljeno zastrašivanje i uznemiravanje Srba sa ciljem da se proteraju sa prostora Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju.

Kancelarija napominje i da ovaj incident dolazi u danu kada su na prostoru Kosova i Metohije pojačane tenzije i uznemirenost srpskog naroda zbog jednostranih odluka prištinskih vlasti u vezi sa KM registarskim tablicama.

- Jednostrani politički potezi albanskih vlasti upereni protiv Srba na KiM direktno podstiču otvoreno iskazivanje mržnje i netrpeljivosti i izazivaju incidente na terenu.

Zato zahtevamo od nadležnih institucija da se u najbržem roku izvršioci ovog zlodela privredu pravdi i adekvatno kazne i da se obezbedi civilizovani život za sve Srbe na prostoru KiM, ali i da se bezbednost podigne na viši nivo, posebno u mešovitim sredinama - ističe Kancelarija za KiM.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike