Rakić i gradonačelnici sa severa sa komandantom Kfora o tablicama i bezbednosnoj situaciji

26.10.2022

13:35

0

Zvaničnici Srpske liste su istakli da je bezbednosna situacija nestabilna i da treba učiniti sve da se otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju isključivo dijalogom

Rakić i gradonačelnici sa severa sa komandantom Kfora o tablicama i bezbednosnoj situaciji
Rakić Kfor srpska lista Facebook Goran Rakić - Copyright Facebook/Goran Rakić

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka sastali su se danas sa novim komandantom Kfora general-majorom Angelom Mikeleom Ristućom i komandantom baze Bondstil Kristoferom Samulskim sa kojima su razgovarali o bezbednosnoj situaciji.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, očuvanje stabilne bezbednosne situacije nakon neuspelog pokušaja Prištine kada je reč o preregistraciji automobila sa srpskih na RКS tablice i isteka ovog roka 31. oktobra bila je jedna od najvažnijih tema razgovora. 

Sastanak je održan danas u Zvečanu, a na njemu je komandant Kfora Ristuća upoznat sa svim problemima sa kojima se Srbi na Кosovu suočavaju, sa posebnim osvrtom na nedavnu nelegalnu izgradnju baza Kosovske policije na severu Kosova.

"Kada su u pitanju tablice, rečeno je da je preregistracijom samo dva vozila na severu u ovom periodu jasno poslata poruka da se Srbi neće odreći tablica koje su do sada koristili, jer su one legalne i legitimne kao i da postoji opravdana zabrinutost zbog dalje reakcije Prištine povodom toga", kaže se u saopštenju.

Zvaničnici Srpske liste su istakli da je bezbednosna situacija nestabilna i da treba učiniti sve da se otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju isključivo dijalogom.

"Ono što je za nas najvažnije u ovom trenutku, jeste da Kfor na ovom prostoru mora ostati jedini garant mira i stabilnosti i od Vas tražimo da preduzmete sve mere da sačuvate bezbedno okruženje i obezbedite slobodu kretanja. Ne smeju se dozvoliti provokacije i maltretiranja Srba, a vidimo da se tako nešto već dešava i da specijalna kosovska policija to radi u mnogim situacijama bez ikakvog povoda. Mi smo miroljubiv narod, ali takve i slične provokacije nećemo tolerisati", istakli su Rakić i gradonačelnici sa severa Kosova.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra ujutru sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon što je Srpska lista uputila poziv Vučiću za hitnim sastankom povodom bezbednosne situacije na KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike