Kfor i Euleks brinu o bezbednosti: Izbegavati jednostrane akcije, 105 policajaca patrolira severom Kosova

26.10.2022

10:45

0

Euleks je istakao da je 31. jula ove godine na barikadama na severu Kosova bilo primetno prisustvo naoružanih osoba, a da od tada nije naišao na sličnu situaciju

Kfor i Euleks brinu o bezbednosti: Izbegavati jednostrane akcije, 105 policajaca patrolira severom Kosova
Zubin Potok, Kfor, arhivska fotografija - Copyright Profimedia

Kako se približava rok za primenu spornog propisa o preregistraciji vozila, tenzije na Kosovu i Metohiji se podižu. Uprkos predlogu zemalja Kvinte da se odluka odloži na deset meseci, Aljbin Kurti odbacio je tu mogućnost i rekao je da pomeranja primene propisa neće biti. 

Iz Kfora navode da nije došlo do promene u stavu snaga misije predvođene NATO.

"Prisustvo Kfora na severu Kosova se nastavlja, a do danas nemamo nijednu činjenicu koja bi mogla da izazove zabrinutost", navode iz Kfora i dodaju da je neophodno izbegavati jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle da dovedu do eskalacije ili nepotrebnog nasilja, prenosi Kosovo onlajn pisanje Gazeta ekspres.

"Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija na Kosovu, kosovskih bezbednosnih organizacija i Generalštaba Oružanih snaga Srbije", naglasio je Kfor.

Po pitanju registarskih tablica iz Kfora je saopšteno da još nema detalja i da trenutnu situaciju karakterišu različita pitanja, od kojih svako ima politički karakter.

„Znamo da sve strane vredno rade na rešenju, ali još uvek nemamo detalje”, poručili su iz Kfora.

Dodaje se da Kfor svoju misiju, zasnovanu na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, sprovodi tako što pažljivo prati situaciju na terenu i spreman je da interveniše ukoliko stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi.

“Neophodno je izbegavati jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle da dovedu do eskalacije ili nepotrebnog nasilja“, saopštio je Kfor. 

24sedam/Goran Sivački
 

 

Istovremeno i Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu - Euleks saopštila je da trenutno 105 policajaca iz Poljske patrolira na severu Kosova i pomno prati sva dešavanja koja mogu da utiču na bezbednost Kosova i bezbednost svih zajednica na Kosovu, prenosi Gazeta ekspres.

Euleks je istakao da je 31. jula ove godine na barikadama na severu Kosova bilo primetno prisustvo naoružanih osoba, a da od tada nije naišao na sličnu situaciju.

„Naša specijalizovana jedinica policije, koju čini 105 policajaca iz Poljske, svakodnevno sprovodi nadzorne patrole na severu Kosova kako bi bolje razumela situaciju. Kao drugi bezbednosni odgovor na Kosovu, Euleks ima blisku koordinaciju i sa Kosovskom policijom i sa Kforom. Na zahtev Kosovske policije, Euleks je spreman da odlučno deluje kako bi smanjio tenzije i zaštitio sve od bilo kakve pretnje, bez obzira na etničku pripadnost, starost ili pol“, navode iz Euleksa.

Kako se dodaje, Euleksove snage za brzo reagovanje su u pripravnosti 24 sata dnevno i imaju veoma kratko vreme odziva, a Misija je  spremna i da iskrca rezervnu specijalizovanu policijsku jedinicu za povećanje snaga na terenu i operativnih kapaciteta.

„Da bi testirali operativnu spremnost i obezbedili blisku koordinaciju svih bezbednosnih službi, Euleks, Kfor i Kosovska policija redovno sprovode zajedničke vežbe. Bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu je glavni prioritet Euleksa i mi ćemo učiniti sve što je potrebno da podržimo stabilnost Kosova i doprinesemo bezbednosti njegovog stanovništva“, navodi se u odgovoru Euleksa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike