Snažna diplomatska aktivnost ministra Selakovića u UN

22.09.2022

15:12

0

Jedna od ključnih tema razgovora je, kao i proteklih dana, bila borba Srbije za zaštitu ključnih državnih i nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu i Metohiji

Snažna diplomatska aktivnost ministra Selakovića u UN
TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je tokom trećeg dana boravka na 77. zasedanju Generalne skupštine UN imao susrete sa 18 ministara inostranih poslova, a u naredna dva dana imaće još sastanaka i potpisati više međudržavnih sporazuma.

Na bilateralnim sastancima sa ministrima Ukrajine, Kazahstana, Estonije, Andore, Singapura, Bahreina, Mađarske, Barbadosa, Lihtenštajna i Egipta Selaković je iznosio konkretne predloge za unapređenje političkih i ekonomskih veza, jačanje ugovorne baze saradnje i razmenu delegacija.

 

Jedna od ključnih tema razgovora je, kao i proteklih dana, bila borba Srbije za zaštitu ključnih državnih i nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

U skladu sa porukama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio svetskim liderima u okviru generalne debate u UN, šef srpske diplomatije je sagovornicima ukazao na principijelne pozicije naše zemlje, zasnovane na Povelji UN i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država - temeljnom principu međunarodnog prava.

Osim toga, Selaković je obavio i veliki broj kraćih razgovora sa šefovima diplomatija koje je sreo u UN, a u Stalnoj misiji Srbije ugostio je američkog kongresmena Erika Svolvela i direktora Svetskog ekonomskog foruma Mireka Dušeka.

 

Selaković je, piše u saopštenju, imao priliku i da u sedištu UN govori i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja i ponovi posvećenost Srbije vrednostima tog pokreta i izgradnji prijateljstva sa njegovim članicama.

Kako se dodaje, u naredna dva dana šef srpske diplomatije imaće veliki broj sastanaka sa ministrima spoljnih poslova iz svih delova sveta i potpisati više međudržavnih sporazuma.

Bonus video:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam