Kancelarija za KiM povodom incidenta u Peći: Privesti pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba

22.09.2022

12:45

0

Kancelarija za KiM je pozvala bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana

Kancelarija za KiM povodom incidenta u Peći: Privesti pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba
Pećka patrijaršija - Copyright Profimedia

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila incident koji se danas dogodio u Peći, kada su lokalni Albanci presreli autobus sa Srbima koji su krenuli u Pećku patrijaršiju.

"Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM je pozvala bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana. 

"Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog pritiska na Srbe, koji ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva na Kosovu i Metohiji. I dok predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini očuva mir i stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, ugrožavanje sloboda srpskog naroda je svakodnevno", navodi Kancelarija za KiM. 

Sve to, kako je saopšteno, izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu. 

"Vlada Republike Srbije će istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, uprkos pretnjama i provokacijama koje sada već svakodnevno dolaze iz Prištine, ali će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i da im obezbedi normalan život", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike