Brnabić: Vučiću neće oprostiti istinu koju je izgovorio, to je kamičak u cipeli koji bi oni što pre da izbace

22.09.2022

10:08

0

Prema mišljenju Brnabićeve, ključna reč iz sinoćnjeg govora predsednika jeste neselektivnost što mu od strane velikih sila neće biti oprošteno

Brnabić: Vučiću neće oprostiti istinu koju je izgovorio, to je kamičak u cipeli koji bi oni što pre da izbace
vucuc un - Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je presednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć u Njujorku uradio brilijantan posao, iz razloga što je rekao samo istinu i smatra da mu to neće biti oprošteno. Ona je gostujući u jutarnjem programu RTS-a istakla da je nakon govora predsednika Aleksandra Vučića jasno zašto Zapad toliko insistira da dođe do konačnog dogovora između Beograda i Prištine.

- Sve ono što je predsednik Vučić sinoć tako jasno istakao u svom govoru jeste kamičak u njihovoj cipeli. Sve ono što je rekao o nepovredivosti teritorijalnog integriteta Ukrajine, sa čim se Srbija slaže, pada u vodu kada se spomene Srbija. Predsednik sa pravom pita u čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i teritorijalnog integriteta Srbije. On ih je podsetio na principe međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija koje su bile tu da garantuju mir u svetu. To je taj kamičak u cipeli, koji bi oni što pre da izbace, da Beograd i Priština postignu dogovor, kako ih niko na to ne bi podsećao, izjavila je Brnabić.

Premijerka je dodala da je to što je govor presednika Vučića usledio odmah nakon obraćanja ukrajinskog predsednika Zelenskog, pokazalo kontrast između toga koliko se brani teritorijalni integritet Ukrajine i toga koliko su u slučaju Srbije prekršeni svi principi međunarodnog prava.

- I sve bi to nekako možda i moglo da prođe da nema predsednika Vučića, da ih stalno ne vraća i ne podseća na to, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da ovo nije prvi put da predsednik Vučić ovo govori svetskim zvaničnicima i da to govori u svakom sastanku koji ima i da na pitanje koje im postavlja o razlici između Ukrajine i Srbije niko nema odgovor.

Prema mišljenju Brnabićeve, ključna reč iz sinoćnjeg govora predsednika jeste neselektivnost što mu od strane velikih sila neće biti oprošteno.

- Predsednik Vučić je sinoć rekao, što je meni bilo fascinantno, da smo 23 puta čuli rečenicu da je jedini standard koji moramo da pratimo povelja UN. I sa tim je Srbija u potpunosti saglasna. A 17 od 23 države su prekršile međunarodno javno pravo u Slučaju Srbije. Mešunarodno javno pravo mora biti neselektivno. Ne možete reći da u slučaju Ukrajine nešto važi, a u slučaju Srbije ne. Da li su svi koji treba čuli poruke predsenika Vučića, ne znam, a da li će mu ovo oprostiti – ne, neće. To što je izašao u Njujorku za govornicu skupštine UN, bez preteranih emocija rekao svima u lice tešku istinu, neće mu oprostiti, zaključila je predsenica Vlade.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike