Mirno na Kosovu i Metohiji: 24sedam na Jarinju - nalepnice preko tablica i dalje obavezne, Kfor dežura (VIDEO/FOTO)

01.09.2022

06:00

0

Autor: Ekipa 24sedam

Na prelazu Jarinje od jutros gužvi nema

Mirno na Kosovu i Metohiji: 24sedam na Jarinju - nalepnice preko tablica i dalje obavezne, Kfor dežura  (VIDEO/FOTO)
Jarinje - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Tačno u u ponoć počela je primena dogovora o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije. Sinoć je u južnoj srpskoj pokrajini bilo mirno, a kako javljaju reporteri 24sedam i jutros je.

Na prelazu Jarinje gužvi nema, a oni koji ulaze sa teritorije Srbije, ali i Kosova i Metohije, kao i ranije lepe nalepnice na srpske tablice.

S obzirom da nije došlo do dogovora oko tablica i dalje je nastavljena praksa lepljenja nalepnica. Priština je dala rok od dva meseca da Srbima sa Kosmeta da preregistruju vozila.

U blizini Jarinja vidljivo je pojačano prisustvo Kfora, čiji se pripadnici nalaze na oko dva kilometra od prelaza.

U blizini je i veći punkt kosovske policije i njihove specijalne jedinice.

 

Na prelazu su na vidnim mestima postavljene table sa "disklejmerima", odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Mnogo novinara, medijskih kuća iz zemlje i regiona su na Kosovu i Metohiji i prate situaciju koja bi prema nekim navodima mogla da eskalira svakog časa.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Beograd i Priština postigli su dogovor o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike