Policajci tzv. Kosova pod punom ratnom opremom stigli na Jarinje: Srbi poručuju - Ne verujemo im ništa

31.08.2022

16:22

0

Autor: 24sedam

Nove snage kosovskih policajaca i stalna krstarenja putevima na severu Kosova i Metohije unose nemir među srpsko stanovništvo

Policajci tzv. Kosova pod punom ratnom opremom stigli na Jarinje: Srbi poručuju - Ne verujemo im ništa
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Tri hamera i nekoliko džipova sa pripadnicima specijalnih snaga Kosovske policije pod punom ratnom opremom, pre nekoliko minuta, stigli su na novi punkt koji se nalazi na manje od pola kilometra od administrativnog prelaza Jarinje.

Na ovom punktu, koji se još dograđuje (proširuje se asfalt i nasipa nekoliko metara u dubinu), juče je "dežurala" posada sa jednim oklopnjakom, a jutros samo prepodnevna smena Pogranične policije.

Nove snage kosovskih policajaca i stalna krstarenja putevima na severu Kosova i Metohije unose nemir među srpsko stanovništvo. Tenzije su gotovo opipljive, uprkos postignutom sporazumu o ličnim dokumentima i uveravanju međunarodnih medijatora da se mir mora sačuvati i da Priština neće povući jednostranu primenu mere o tablicama.

- Ne verujemo im i nećemo im verovati - nepodeljeno je mišljenje Srba u severnim, kosmetskim opštinama.

24sedam/Goran Sivački
 

-  Da Priština nema nekakav plan, ne bi ovamo gomilama do zuba naoružane specijalce.

Svedoci pričaju da se ponekad čak po dva oklopna vozila zaustave ispred njihovih kuća, izlaze s dugim cevima na put, zaustavljaju vozila i kontrolišu ih.

Uporedo sa snagama koje na Sever šalje Kurti, u ovom delu Kosmeta pojačano je i prisustvo Kfora. Na dva kilometra od nove baze (utvrđenja) specijalnih snaga policije prema Leposaviću, dežuraju američki pripanici međunarodne vojske. Deluju gotovo nezainteresovano, čak i kada se kod njihovog punkta zaustave automobili.

Da podsetimo, dan uoči primene dogovora Beograda i Prištine kojim Srbija prestaje da izdaje ulazno-izlazni dokument za one koji poseduju kosovska dokumenta, a Priština obustavlja primenu nedavno usvojene odluke o izdavanju takvog dokumenta za srpske lične karte, na prelazima između centralne Srbije i Kosova jutros su postavljeni najavljeni disklejmeri sa obaveštenjem.

U tekstu disklejmera, kako je prethodno i najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, navodi se da se omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih u Prištini vrši iz praktičnih razloga.

„Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Кosova) vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u dijalogu 2011. godine“, navodi se u delu obaveštenja na prelazima.

Bonus video:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti