24sedam na Kosovu i Metohiji: Počela primena sporazuma o ličnim dokumentima, Mitrovica pusta, Srbi poručuju: "Ne možemo više!" (FOTO/VIDEO)

31.08.2022

22:00

0

Autor: Ekipa 24sedam

Kako javaljaju reporteri 24sedam, atmosfera u Sevenoj Mitrovici je mirna i grad je gotovo pust.

24sedam na Kosovu i Metohiji: Počela primena sporazuma o ličnim dokumentima, Mitrovica pusta, Srbi poručuju: "Ne možemo više!" (FOTO/VIDEO)
_P7I1430 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Tačno u u ponoć počela je primena dogovora o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.

Kako javaljaju reporteri 24sedam, atmosfera u Sevenoj Mitrovici je mirna i grad je gotovo pust, a jedinice Kfora su raspoređene na nekoliko mesta od administrativnog prelaza Jarinje do Kosovske Mitrovice.

 

Svi administrativni prelazi su pod nadzorom jedinice Kfor-a i kao i jedinica specijalnih snaga Kosovske policije.

Kako smo saznali, ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja je na graničnom prelazu Brnjak gde proverava kako se sprovodi sporazum Beograda i Prištine u vezi sa dokumentima.

Samo pola sata pre početka primene sporazuma, iako je situacija bila mirna, osećala se velika napetost među Srbima koji žive na severu Kosova i Metohije.

- Ako uzmu i tablice , ne znamo šta će se dogoditi sledeće. Ova napetost više ne može da se podnese. Malo, malo, pa čekamo da neko pripuca. Ne znam šta će biti, ali cela ova situacija ne valja - rekla je za 24sedam Dušanka Babić koja živi u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Foto: 24sedam/M.I.
 

 

Napeto je večeras bilo i na administrativnom prelazu Jarinje. Gotove sve oči su uprte u njega i očekuje se da počne primena sporazuma. Da li će sve ići glatko i po dogovoru, znaće se vrlo brzo.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Mnogo novinara, medijskih kuća iz zemlje i regiona su na Kosovu i Metohiji i prate situaciju koja bi prema nekim navodima mogla da eskalira svakog časa.

Foto: 24sedam/M.I.
 

 

Od jutros su na administrativnim prelazima postavljene table sa obaveštenjima u kojima se navodi da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, odnosno radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Mihajlović: Ne očekujem ništa, raspoređene velike snage

Novinar i dugogodišnji izveštač iz Prištine Milivoje Mihajlović ne očekuje da se sutra nešto spektakularno dogodi.

- Mislim da su velike snage Kfora i te takozvane kosovske pogranične policije raspoređene na svim mestima - ukazuje Mihajlović.

Prema njegovim rečima, dogovor o ličnim kartama je dobar i koristiće slobodi kretanja ljudi sa jedne i sa druge strane administrativne linije.

- Uostalom, taj dogovor postignut je 2016. godine i on je sada implementiran - ukazuje Mihajlović.

Ocenjuje da je kriza koja je pretila da se desi 1. septembra, a kakva se desila krajem jula, otklonjena kompromisom koji je napravio predsednik Vučić.

- Kurti nije napravio kompromis. On i dalje ima tu politiku da ukrajinsku krizu iskoristi da progna srpske institucije sa Kosova, i bilo kakav srpski uticaj na Kosovu -  smatra Mihajlović.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike