Nekoliko sati pred primenu sporazuma o dokumentima: Kfor "vidljiv" na pravcu ka Jarinju, policija postavila "bedeme"

31.08.2022

19:40

0

Američki pripadnici Kfora su stacionirani na dva punkta u opštini Leposavić

Nekoliko sati pred primenu sporazuma o dokumentima: Kfor "vidljiv" na pravcu ka Jarinju, policija postavila "bedeme"
kfor1 - Copyright 24sedam/AP Photo/Bojan Slavković/YouTube/Kosovo online

Ostalo je još nekoliko sati do početka važenja sporazuma o ličnim dokumentima, kao i uredbe kojom je predviđeno da se u sledeća dva meseca automobili sa srpskim tablicama preregistruju na kosovske sa oznakom RKS. Na putnim pravcima na severu je pojačan saobraćaj, a vidljivo je i veće prisustvo Kfora, piše Kosovo onlajn.

Američki pripadnici Kfora su stacionirani na dva punkta u opštini Leposavić. Tokom dana na putnom pravcu koji vodi od Severne Mitrovice do administrativnog prelaza Jarinje saobraćaj je pojačanog intenziteta, a tokom vožnje ovim magistralnim pravcem mogu se primetiti automobili različitih registarskih oznaka.

Pripadnici Kfora nisu zaustavljali niti kontrolisali saobraćaj, kao što to nisu činili ni u prethodnim danima. Deluje kao da im je namera samo da budu primećeni.

Meštani kojima se kuće nalaze u blizini punkta Kfora kažu da se osećaju mnogo bezbednije od kada su vojnici tu, i ističu da je bolje da je Kfor prisutan nego da se tu nalaze prištinski specijalci, u koje "nemaju nimalo poverenja“.

YouTube/Kosovo online
 

 

Nekoliko kilometara od ovog punkta, a na samo 500 metara od administrativnog prelaza, baš na mestu gde su krajem septembra podignute barikade u znak protesta zbog dolaska specijalaca na teritoriju opštine Leposavić, radovi na proširenju puta i pojačano prisustvo specijalaca Kosovske policije ostavljaju sasvim drugačiji utisak.

Iz Kosovske policije su ranije isticali da se radi na poboljšanju infrastrukture u blizini administrativnih prelaza. Pojačavaju bedeme s peskom, a radove izvodi teška mehanizacija. Proširuju put, postavljaju "ležeće policajce“.

YouTube/Kosovo online
 

 

Pored nekoliko kontejnera, u kojima su improvizovane kancelarije kosovske policije, parkirana su tri oklopna vozila i oko njih su raspoređeni naoružani policajci. Ograničenje brzine u ovoj zoni je 30 km/h.

Na samom administrativnom prelazu danas tokom dana nije bilo većih zadržavanja.

U Kosovskoj Mitrovici večeras mirno

Na glavnoj ulici u severnoj Mitrovici na šetalištu večeras je uobičajen atmosfera.

Mnogo mladih je ispred kafića i na šetalištu, dok se očekuje da večeras u ponoć počne primena jednostrane odluke Prištine o preregistraciji tablica sa KM na tzv. Rks tablice.

Još je neizvesno kako će i proteći prelazak vozila sa KM tablicama na administrativnim prelazima ali budući da su prištinske vlasti najavile da će proces preregistracije trajati dva meseca i po atmosferi koja večeras vlada u severnoj Mitrovici, ne očekuju se bilo kajve tenzije.

Svečlja: Ako Srbija od ponoći ne prestane da izdaje ulazno-izlazne papire, stavljamo ih i mi u funkciju

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da ako Srbija od ponoći ne prestane da izdaje ulazno-izlazne papire za građane Kosova, onda je i Kosovo spremno da te ulazno-izlazne papire stavi u funkciju, prenosi Reporteri. 

Profimedia
 

 

Svečlja kaže da će Kosovo biti spremno da reaguje ako to ne bude sprovedeno.

- Ovde postoji samo jedna opcija, ali normalno će biti reakcija sa naše strane ako se ta opcija ne pokrene. Odnosno, uklanjanjem ovih ulaznih i izlaznih listića, prema informacijama kojima raspolažemo i uzimajući u obzir postavljanje ovih znakova, Srbija će u 24 časa prestati sa izdavanjem ovih ulaznih i izlaznih listića. Ako ih ona ne zaustavi, naravno da smo spremni da odlučujemo o ulasku i izlasku za građane Srbije koji ulaze na Kosovo - rekao je Svečlja na RTK.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike