Dogovor o dokumentima je postignut, na redu su pregovori o tablicama: Koja sve pitanja ostaju otvorena?

29.08.2022

17:55

0

Autor: I.K.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Beograd postizanjem dogovora o dokumentima sa Prištinom izborio za srpsku državnost na KiM

Dogovor o dokumentima je postignut, na redu su pregovori o tablicama: Koja sve pitanja ostaju otvorena?
kosovo-merdare-prelaz-kosovonline_orig - Copyright Kosovo onlajn

Beograd i Priština postigli su dogovor o ličnim dokumentima, te će Srbima koji žive na KiM sada biti priznate srpske lične karte. Međunarodna zajednica pozdravila je ovaj korak koji vodi ka normalizaciji odnosa, ali posao nije završen. Aljbin Kurti insistira da se na KiM ne mogu voziti automobili sa srpskim tablicama, već samo tzv. Republike Kosovo. Priština, takođe, odbija i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza preuzeta potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Dogovor oko tablica trebalo bi da bude rešen u narednih mesec-dva, budući da mere kojima srpske tablice prestaju da važe stupaju na snagu 1. septembra, ali je ostavljen rok u kojem mogu biti zamenjene.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Beograd postizanjem dogovora o dokumentima sa Prištinom izborio za srpsku državnost na KiM. 

- Mislim da je ovo što je postignuto veoma dobro za nas, jer, da se oni ne prave naivni, mi smo i do sada primali njihova dokumenta i oni su sa njihovim dokumentima išli od 2011. kroz centralnu Srbiju, samo što smo im izdavali papir i gubili vreme. Ovako imate veliki poster na kojem piše da to nije nikakvo priznanje, i putujte, ali smo se izborili da dokumenta Republike Srbije važe na Kosovu i Metohiji, posebno Srba sa KiM - naveo je Vučić.

Srpska lista pozdravila je dogovor o ličnim kartama i ocenila da je ovim dogovorom državni vrh sačuvao mir i sigurnost i Srbe na Kosovu i Metohiji. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naglasio je da je ovo značajna vest, ali i ukazao da nam predstoji još jedan problem.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

 

- Uspeli smo da odložimo krizu za određeno vreme, napravili smo mali iskorak i dogovor, što je značajno i važno da nemamo tenzije i nemire 1. septembra, da deca mogu da krenu normalno u školu, da Srbi na severu mogu u miru da žive i normalno da rade - rekao je Petković, dodajući da nam predstoji borba vezana za registarske tablice.

On podseća da nije prošao ni dan od dogovora o ličnim karatama, a Aljbin Kurti već preti i najavljuje da će za dva meseca početi sa primenom odluke od 29. juna kojom KM tablice više ne smeju da postoje i moraju da budu zamenjene u procesu preregistracije na RKS lažne države Kosovo.

- Mi to ne prihvatamo, tražimo dogovor po istom principu kao za lične karte. Ako smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za KiM, to znači da isti princip mora da ostane i za tablice, da ostanu KM ili da se traži rešenje da Priština vrati statusno neutralne tablice, koje je UNMIK počeo da izdaje 1999, a koje smo imali 2020. - naveo je Petković.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj ocenio je da je sporazum o slobodi putovanja pozitivan korak, te izrazio uverenje da je moguće rešiti i otvoreni problem u vezi s tablicama između Beograda i Prištine.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Aktuelna premijerka i mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da je Beograd zadovoljan dogovorom s Prištinom o ličnim kartama u granicama onog što je moglo da se očekuje, ali i upozorila da se od 1. septembra ulazi u period velike nestabilnosti jer nije postignut dogovor o registarskim tablicama, budući da je Priština odbila kompromisno rešenje sa KS tablicama, koje su statusno neutralne, već insistira na RKS tablicama, koje Beograd ne prihvata.

Pored pitanja tablica ostaje i otvoren problem formiranja Zajednice srpskih opština, što je obaveza koju je preuzela Priština potpisivanjem Briselskog sporazuma. Predsednik Srbije poručio je da bez formiranja ZSO neće dalje pričati u okviru dijaloga sa Prištinom. Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da Zajednica srpskih opština mora biti sledeća na dnevnom redu dijaloga Beograda i Prištine i da mora biti implementirana, ali Priština uporno odbija tu mogućnost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike