Ovaj disklejmer će biti postavljan na svim administrativnim prelazima: Sloboda kretanja je omogućena, ali nema priznanja nezavisnosti

28.08.2022

12:31 >> 13:28

0

''Disklejmer'' zapravo jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta ne priznajemo, niti ćemo "ikada priznati nezavisnost Kosova"

Ovaj disklejmer će biti postavljan na svim administrativnim prelazima: Sloboda kretanja je omogućena, ali nema priznanja nezavisnosti
Jarinje Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sporazum o dokumentima, kojim su praktično sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, je postignut, a prema najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, usvojen je i tzv. disklejmer kojim se potvrđuje da sloboda kretanja koja je omogućena, ne znači i priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Vučić naglasio je danas da je postignuti dogovor o dokumentima dobar za nas.

-To je usmeni dogovor, mislim da smo uspeli nešto da ispravimo. Imate disklejmer na kojem piše da to nije priznanje. Izborili smo se za srpsku državnost na KiM, da dokumenti Srbije važe na KiM, našli smo najbolje tumačenje, a to je da Sbi na KiM imaju pravio na dokumenta Srbije, rekao je Vučić.

On je precizirao da smo mi i do sada primali njihova dokumenta i sa njima su išli od 2011. u centralnu Srbiju samo smo gubili pet minuta izdavali papir.

-A ovako imate tri sa dva veliki poster, tzv. disklejmer, na kome piše da to nije nikakvo priznanje i da mogu da putuju, ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM, da dokumenta Srbije važe na KiM posebno Srba sa KiM. U tom smislu smo našli najbolje tumačenje koje Priština nije sa lakoćom prihvatala , a to je da Srbi sa KiM imaju pravo na svoja dokumenta Republike Srbije, naveo je Vučić.

Srbi će sa ličnom kartom Srbije moći slobodno da se kreću, a ovo dodatno obaveštenje će biti istaknuto svuda. Pitanje registarskih tablica, međutim, još nije rešeno.

U pomenutom disklejmeru piše: "Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova*) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova*, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)".

24sedam/Goran Sivački
 

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da su dogovorom Beograda i Prištine sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, kao i mir i stabilnost i ističe da Srbi neće odustati od KM tablica. Petković je rekao da je reč o veoma važnoj i značajnoj odluci, nakon duge i teške diplomatske borbe poslednjih nedelja predsednika Srbine Aleksandra Vučića.

Ističe da je to "prvi korak ka normalizaciji odnosa", kada je reč o poštovanju sporazuma o slobodi kretanja, te naglašava da smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.

-Posebno je važno da smo uspeli da u okviru dogovora izdejstvujemo izjavu, odnosno "disklejmer", kaže Petković.

Navodi da ''disklejmer'' zapravo jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta ne priznajemo, niti ćemo "ikada priznati nezavisnost Kosova".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike