Nedelja usred srede: Borba za prava Srba na KiM, donosi se odluka o mandataru, pala Dritanova vlada

24.08.2022

18:15

0

Uočljivo je da međunarodna zajednica intenzivira napore da se dođe do kompromisnog rešenja

Nedelja usred srede: Borba za prava Srba na KiM, donosi se odluka o mandataru, pala Dritanova vlada
nedelja1 - Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug

Nedelju za nama obeležila je borba za prava Srba na KiM, koja se nastavlja uz posredstvo izaslanika EU i SAD, kako bi se sprečili teror prištinskih vlasti i pokušaj da kroz takozvane recipročne mere zapravo nateraju Srbe na egzodus.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio se iz Brisela, gde je održan nastavak dijaloga Beograd i Prištine, sa porukom da dogovor nije postignut, ali da se borba nastavlja. On je poručio Srbima na KiM da država neće dozvoliti novi pogrom i nove izbegličke kolone.

Tanjug/Vladimir Sporčić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

Ovih dana u Prištini borave izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, a očekuju se i u Beogradu, kako bi se izdejstvovalo kompromisno rešenje. Aljbin Kurti ne pristaje na predloge Beograda, koji nudi kompromis, već iznosi nove, potpuno neprihvatljive predloge da se preispitaju do sada postignuti dogovori. Time jasno šalje signal da ne pristaje na formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno Briselskim sporazumom, a na čemu insistira Beograd.

Predstavnici Srpske liste, nakon sastanka u Beogradu sa najvišim državnim rukovodstvom, poručili su da predsednik Srbije ima punu podršku srpskog naroda sa Kosova u iznalaženju kompromisnog rešenja u narednih deset dana i poručili da će ovog puta napustiti institucije Prištine ako kompromis izostane.

O povećanim tenzijama i mogućnosti da situacija eskalira svedoči i saopštenje Kfora u kojem potvrđuju da su povećali prisustvo i patroliranje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i da su spremni da intervenišu ako bude potrebno.

Ko će voditi Vladu Srbije?

Predsedništvo Srpske napredne stranke danas raspravlja o predlozima ko bi mogao da vodi Vladu Srbije u narednom mandatu. Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić rekao je da su iz redova te stranke potencijalni kandidati aktuelna premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

24sedam/Goran Sivački/Katarina Mihajlović/Antonio Ahel/ATA Images
Uskoro saznajemo ko će voditi Vladu Srbije

 

Vučić nije isključio ni mogućnost da mandatara predloži koalicioni partner, pre svega SPS. Predsednik je takođe najavio da će buduća vlada biti manjinski inkluzivna, odnosno da će predstavnici manjinskih stranaka biti uključeni u izvršnu vlast znatno više nego što je to ranije bio slučaj.

Pala Dritanova vlada

Skupština Crne Gore, nakon 12-časovne rasprave, izglasala je većinom glasova nepoverenje vladi Dritana Abazovića, na inicijativu DPS Mila Ðukanovića i još četiri partije.

Tanjug/AP Photo/Risto Bozović
Dritan Abazović

 

U završnom obraćanju uoči glasanja o nepoverenju, premijer Dritan Abazović je rekao da treba imati u vidu da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC glavni razlog za pokretanje nepoverenja njegovoj vladi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike