Dritanova vlada je pala, a šta posle: "Jedno je sigurno - suspendovaće Temeljni ugovor"

20.08.2022

16:33

0

Autor: 24sedam

Sociolog Bojan Panaotović tvrdi da će pad Dritanove vlade sigurno biti poguban po Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori

Dritanova vlada je pala, a šta posle: "Jedno je sigurno - suspendovaće Temeljni ugovor"
Tan2022-6-30_114729404_3 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Skupština Crne Gore je noćas izglasala nepoverenje Vladi na čelu sa Dritanom Abazovićem. Za smenu Vlade glasalo je 50 prisutnih poslanika, a jedan protiv.

Da izgleda lako - nije, a to je potvrdio i sociolog Bojan Panaotović, koji tvrdi da će pad Dritanove vlade sigurno biti poguban po Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, tj. da će doći do suspenzije Temeljnog ugovora. 

- Kao što je DPS i najavio, oborena je Vlada koja je potpisala Temeljni ugovor sa SPC - istakao je sociolog -  Svako ko je pažljivo čitao dalje korake koje je ova partija najavila svestan je da sledi suspenzija Temeljnog ugovora, a takođe i izmena Zakona o slobodi veroispovesti, to jest povratak na verziju koja je izazvala proteste, kao što je najavljeno od strane poslanice SDP-a Vuksanović Stanković, a nakon toga trpanje na traktore popova što smo takođe čuli od visokih državnih funkcionera. Planovi snaga okupljenih oko DPS-a jasni su i nedvojbeni, a fascinatno je ćutanje MCP koja, svakako ne treba da se meša u politiku i političke procese, ali od juče je na sceni proces koji počinje suspenzijom Temeljnog ugovora a završava se konfiskacijom imovine SPC, šikaniranjem sveštenstva i obespravljivanjem vernog naroda!

Bojan Panaotović/Foto: Printskrin/RTV
 

Ipak, Panaotović kaže da ga jedna stvar veoma čudi. 

- Čudno je da MCP ne uputi makar neku reč Bečićevim Demokratama koje se priključuju inicijativi za oboranje vlade nakon čega sledi suspenzija Temeljnog ugovora. Iz nedavnog autorskog teksta Mila Đukanovića pročitali smo impresivne paralele o Srbima u Hrvatskoj i Srbima u Crnoj Gori, akciji „Oluja“ itd. Ukoliko sve bude išlo po rečenom planu možemo očekivati neku vrstu Oluje i za Srbe u Crnoj Gori. Kad smo već kod paralela, ako bi Milo Đukanović bio neka verzija Franje Tuđmana, a recimo Raško Konjević Šeksa ili Špegelja, postavlja se pitanje hoće li Aleksa Bečić biti ovdašnja verzija Stipe Mesića koji će moći da se pohvali recimo time da nema više nikakvih mostova između Srbije i Crne Gore i da su svi zadaci uspešno obavljeni. Jedino će, saobrazno malenoj snazi, zlehuda sudbina, za pretpostaviti je, Marku Milačiću nameniti sudbinu nalik onoj koja je zadesila onog nevoljnika Miloševića koji je jedini Srbin koji učestvuje na proslavi „Oluje“ u Hrvatskoj - rekao je Panaotović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike