Najvažnije poruke predsednika Vučića nakon sastanka u Briselu

21.08.2022

18:02

0

Predsednik Srbije obratio se javnosti nakon dijaloga u Briselu

Najvažnije poruke predsednika Vučića nakon sastanka u Briselu
vučić (2) - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obratio se danas građanima Srbije, a pre svega Srbima koji žive na KiM i preneo im najvažnije detalje sastanka u Briselu i poruke. 

Kao što je već saopšteno, prištinska strana odbila je sve predloge Beograda, ali predsednik Vučić i srpska delegacija i dalje ne odustaju od pokušaja da se dođe do kompromisa pre nego što bi na snagu trebalo da stupe sporne mere o dokumentima i registarskim tablicama, što je poslednjeg dana jula izazvalo kriznu situaciju.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

 

Bez sumnje najvažnija poruka je da Beograd neće dozvoliti nove izbegličke kolone i pogrom i proterivanje Srba sa KiM. Objasnio je šta je glavni problem sa tablicama i dokumentima, te napomenuo da je delegacija u Briselu imala 4 osnovna zadatka: da se sačuva mir i bezbednost za Srbe, da se izbegne osuda Zapada da nismo bili dovoljno kompromisni i da nismo došli sa idejama kako doći do kompromisa, morali smo da brinemo kako će u svim delovima sveta da izgleda da ne budemo proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, i da obezbedimo opstanak naroda na KiM.

- Poslednjih dana zavladao je strah kod našeg življa, naročito nakon pretnji albanskog rukovodstva. Nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka je - šta god bilo, izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod od pogroma i progona, ukoliko to ne budu snage Kfora učinile, poručio je Vučić.

Predsednik je dodao da su Albanci rešili da sprovode jednostrane akcije za koje su uvek dobijali podršku Kvinte.

Tablice i dokumenta

-Rešili su da promene tablice iz sporazuma od 2011. godine. Prema tački 7 tog sporazuma važeće su RKS i KS tablice, koje izdaje Unmik. Oni hoće da ukinu odluku o KS tablama, koje su statusno neutralne. Oni su ih protivpravno ukinuli 2020, septembra. Mi prihvatamo KS table, oni su skočili kao opareni odbijajući tu mogućnost, rekao je Vučić opisujući reakciju prištinske strane na ovakav predlog Beograda. 

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

 

I dokumenta se prema sporazumu 2011, prema tački broj 3, izdaju "drugoj strani" koja tranzitno prolazi preko Kosova.

-Mi smo pristali da Srbima iz centralne Srbije izdaju, ali Srbi sa KiM ne mogu da dobijaju takav papir jer to ne piše u sporazumu. Jedino im je stalo da se unište životi Srbima na KiM. Sve su odbili, jer je jedini smisao mučenje našeg naroda i njegovo proterivanje. To ima veze samo sa ukidanjem svega što ima veze sa srpskom državom i proterivanje srpskog življa sa Kosova i Metohije. Sve naše kompromisne predloge, histerično su odbijali, rekao je Vučić.

A šta je ponuda Prištine?

Predsednik Vučić naveo je da je Priština došla sa tzv. generalnim sporazumom od 6 tačaka. 

-Taj sporazum bi pod jedan podrazumevao međusobno priznanje i ulaz u sve međunarodne institucije. Pod dva rešavanje problema iz prošlosti, pitanje nestalih, silovanih, raseljenih, uništenje privatne i javne svojine i vraćanje artefakata koje je Srbija, navodno, otela i da Srbija plati ratnu odštetu. Zatim da Albanci u Bujanovcu i Preševu imaju ista prava kao Srbi na KiM i na kraju da se ponovo razmotre do sada potpisani sporazumi. Na to ni predstavnici međunarodne zajednice nisu baš dobro reagovali. Dakle da preispitaju obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, rekao je Vučić.

Tanjug printscreen
Sastanak u Briselu uz posredstvo izaslanika EU

 

On je ponovio da sve što je Beograd predložio kao kompromis, nije prihvaćeno.

-Ulazno-izlazni dokument bi trebalo da dobije svako ko od 1. septembra ide na Kosovo. Ponudili smo da to važi za Srbe iz centralne Srbije, ali ne može da važi za Srbe koji žive na KiM. Oni, naime, treba da izdaju na 90 dana papir svima koji prelaze administrativni prelaz, pa i onima koji žive dole. Taj isti Srbin mora da 89. dana izađe sa teritorije KiM i ponovo da uđe da bi dobio dokument da bi živeo u sopstvenoj kući. Kvinta je sa tim saglasna. Mi smo tražili raspravu o Zajednici srpskih opština, rekao je Vučić. 

Apel NATO-u

Predsednik je uputio apel NATO-u da radi svoj posao na KiM i da zaštiti Srbe od upada specijalnih jedinica na sever, a ne da štiti Srbe od Srba.

-Vaš posao je da obezbedite da ova banda ne prelazi Ibar, a postavljate jedinice gde su barikade. Jer barikade su vam problem, a ne kriminalne odluke, rekao je Vučić.

Pozvao ih je da primene odluku iz sporazuma od 2013. godine i da poštuju sporazume koje su sami potpisali.

Pogrom nećemo dozvoliti

Srbi su, kaže, podržali rukovodstvo Srbije da traga za kompromisnim rešenjima u narednih 10 dana.

Instagram/buducnostsrbijeav
Sastanak u Briselu uz posredstvo izaslanika EU

 

-Tražili su garancije da neće doživeti pogrom i za to su dobili garancije. Novi pogromi i novo proterivanje našeg naroda se neće ponoviti. To je moja poruka svima. Ukoliko se ne prekine, u narednih mesec dana, Srbi će napustiti institucije i policajci i sudije i tužioci će napustiti, doći će do razgradnje briselskog sporazuma. Srbi neće da budu taoci, oni će dati sve da štite svoju državu, Srbiju. U skladu sa poveljom i rezolucijom UN i imaće punu podršku svoje države Srbije, poručio je Vučić i naglasio da će narednih desetak dana nastaviti grčevito da traži kompromis. 

Najavio je i da je spreman da ode u parlament, da je to i njegova obaveza kao predsednika Republike.

-Moja životna i politička poruka jeste da ćemo čuvati mir, borićemo se za njega, iznalaziti još kompromisnih predloga, to je ono što mi možemo. Nadam se i da će Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar i Žozep Borelj nešto preduzeti. Težak je period pred nama, važno je da budemo ujedinjeni, da brinemo o svojoj Srbiji i izaći ćemo iz svega ovoga. Na kraju, pobediće Srbija, jasno je poručio predsednik Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike