Predsednik Vučić obratio se javnosti nakon pregovora u Briselu: Izbegličke kolone neće postojati

21.08.2022

11:33 >> 13:23

0

Autor: 24sedam

"Odbili su sve jer je jedini cilj konačni progon i proterivanje Srba", rekao je Vučić u obraćanju javnosti nakon sastanka u Briselu i sa Srbima sa KiM

Predsednik Vučić obratio se javnosti nakon pregovora u Briselu: Izbegličke kolone neće postojati
vučić (7) - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se nešto posle 11 časova sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razgovarao o pregovorima vođenim u Briselu. 

Nakon sastanka u Palati Srbija kojem su prisutvovali  i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predsednik se obratio javnosti.

Tanjug
 

 

-Podnosim izveštaj svim građanima zemlje o onome što se dešavalo u Briselu, ne samo  o tehničkim detaljima, već i o politici. Još od 1999. godine kada Kumanovskim vojno-tehničkim sporazumom i Rezolucijom 1244 su proterane snage bezbednosti Srbije sa KiM, proterano je srpsko stanovništvo, kuće su razorene. Mi smo se trudili još od 2013. godine kroz Briselski sporazum da obezbedimo sigurnost i bezbednost za srpske građane na KiM, rekao je na početku obraćanja Vučić. 

Sada su rešili, ocenio je Vučić, da proteraju Srbe sa KiM.

-Želim zbog sveta i svih drugih da kažem, imali smo četiri osnovna zadatka. Da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i sigurnost za naše građane. Da izbegnemo sveopštu osudu zapada da nismo došli sa idejama kako da se do kompromisa dođe. Pod tri, morali smo i što je za nas bilo veoma važno da brinemo kako će u svim delovima sveta to da izgleda, da li ćemo biti proglašeni za onoga ko izaziva nestabilnost ili da pokažemo da druga strana ne želi stabilnost. Pod četiri, to je da obezbedimo opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Poslednjih dana zavladao je strah, posle pretnji albanskog rukovodstva, da će im se ponoviti sudbina našeg naroda iz Krajine. Naše je bilo da ljudima kažemo, iako to ne govorimo hipotetički, nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka ljudima na KiM je - kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod od pogroma, ukoliko NATO i Kfor ne budu to želeli da učine, poručio je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Kurti odbija sve naše predloge, nudi sporazum od 6 tačaka

Predsednik je napomenuo da Aljbin Kurti insistira na RKS tablicama.

-Kurti insistira na tablicama tzv. Republike Kosovo, mi tražimo KS tablice koje izdaje UNMIK, statusno neutralne. Sve su odbili. Došli smo do dokumenata i sprovođenja sporazuma iz 2011. U tački 3 se navodi da se uzlazno-izlazna dokumenta izdaju za "tranzit". To može da se primeni na mene, ali ne može na Srbe koji žive na KiM. Ali njima je jedino stalo da se unište životi Srba sa KiM. Mi smo ponudili evo uvešćemo jedan dokument, ali odbili su sve jer je jedini cilj konačni progon i proterivanje Srba, rekao je Vučić. 

Njihova ideja je da idemo na tzv. generalni sporazum od 6 tačaka, rekao je Vučić.

-Tačka 1, generalni principi bilateralnih odnosa koje uključuje međusobno priznanje i ulaz u sve međunarodne institucije. Tačka 2 rešavanje problema iz prošlosti - nestalih, silovanih, raseljenih lica, uništenje privatne svojine i vraćanje artefakata i pod 5 ratna odšteta Srbije. Naredna tačka je saradnja u budućnosti. Tačka 4, isti status za Albance i u centralnoj Srbiji ... Pod 5 je ponovno razmatranje prethodno potpisanih sporazuma, što znači ponovno razmatranje Zajednice srpskih opština i svega što je ranije dogovoreno. Tačka 6 je ono što hoće od nas, to nije novi papir, rekao je Vučić.

Poruka za NATO: Vaš posao je da štite Srbe na KiM

Dodao je da su govorili o važnim datumima iz svoje moderne istorije, iz čega bismo mi Srbi, valjda, trebalo da naučimo sve lekcije, naveo je Vučić. 

Tanjug
 

 

Predsednik je objasnio da je predlog Albanaca da se uvedu ulazno-izlazno dokumenta i za Srbe koji žive na KiM potpuno besmislen, jer bi taj dokument važio 30 dana, što bi značilo da Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji moraju 89. dana da napuste KiM, da bi dobili nov dokument, a žive tu generacijama.

-Danas je general Mojsilović razgovarao sa predstavnikom NATO-a i rekao mu da nije njihov posao da li će neko da podiže barikade, već da neće specijalne jedinice da upadaju na sever Kosova, rekao je Vučić koji je takođe podsetio da NATO nije tu da bi regulisao saobraćaj, nego da zaštiti građane. 

On je istakao da je pojačana bezbednosna aktivnost na KiM.

-Na vreme smo obavestili sve koji su na spisku za likvidaciju. Ustanovili smo i čudna kretanja. Poslednja dva-tri dana jula, boravila je grupa Čečena, sa dva cilja. Jedna je opservacija na severu, drugo vrbovanje Albanaca za borbe u Ukrajini, rekao je Vučić koji je istakao da su stigli na KiM vozilom mercedes novopazarskih tablica, kao i da su tražili podatke o Srbima na severu KiM o spremnosti da se suprotstave vlastima u Prištini.

Irski deo komande Kfora sprečio je ulazak kosovske policije u baze na severu KiM.

Ako se progon ne prekine, Srbi će napustiti sve institucije na KiM

-Molimo ih da rade svoj posao, da štite Srbe od divljanja kosovske policije. Ono što je za nas važno, imali smo sastanak sa Srbima sa KiM. Pređen je rubikon i mi danas znamo da čak i da rešimo nekim čudom i nađemo kompromis do 1. septembra, znamo da će da iskrsne neki novi problem. Znamo da problemi za Srbe neće prestati da postoje, jer njihov cilj je da proteraju Srbe. U skladu sa tim, kosovosko-metohijski Srbi su podržali rukovodstvo da se nađe kompromis. Traže garancije da neće doživeti pogrom i od mene su dobili apsolutno sve garancije. Novo proterivanje našeg naroda se neće dogoditi. To je poruka Srbima, ali i svima u svetu, poručio je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

 

Srbi sa KiM su rekli da, ako se progon našeg naroda ne prekine, da će napustiti sve institucije, te da će doći do potpune razgradnje briselskog sporazuma, jer Srbi neće biti taoci.

Predsednik je rekao da je spreman da u parlamentu govori o KiM.

-To je moja obaveza da odgovorim i na sve neistine i paušalne ocene, rekao je Vučić.

 

 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković najavljujući današnje obraćanje predsednika, rekao je da će to biti "jedno njegovih od najznačajnijih obraćanja", u kojem će govoriti o ponašanju Kurtija u Briselu kao i o aktuelnoj situaciji, dijalogu, predlozima.

 

 

Podsećamo, predsednik Vučić poručio je u četvrak iz Brisela, gde je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine, da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

 

 

Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane i celu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se uzdržavam od drugih komentara jer se nadam da je moguće da nekim čudom da postignemo kompromisno rešenje. Zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost, saopštio je Vučić u video-obraćanju na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike